Kenija, Etiopija in Južni Sudan v megalomanski projekt

Projekt v vrednosti 25 milijard dolarjev predvideva gradnjo naftne rafinerije, železniškega omrežja in pristanišča.

Objavljeno
02. marec 2012 21.32
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Mokowe - Voditelji Kenije, Južnega Sudana in Etiopije so se danes zbrali v kenijskem mestu na otvoritveni slovesnosti 25 milijard dolarjev težkega projekta, ki nedaleč stran od starega arabskega mesta pod Unescovo zaščito v Lamuju, predvideva gradnjo pristanišča, naftne rafinerije in železniškega omrežja.

»Gre za megalomanski projekt, v Keniji prvega takšnih razsežnosti,« je iz Mokoweja, kjer so se na slovesnosti zbrali kenijski predsednik Mwai Kibaki, Salva Kiir iz Južnega Sudana in etiopski premier Meles Zenavi, poročala dopisnica Al Džazire Nazanine Moshiri. Voditelji so se zavezali, da si bodo stroške projekta delili, pri čemer bo menda pomagala tudi Kitajska, a kot piše Al Džazira, ni povsem jasno, kako bodo države v tako kratkem času poskrbele za finančna sredstva.

»Železniško omrežje - gre za več tisoč kilometrov tirnic, ki bo povezalo Južni Sudan in Kenijo ter Kenijo in Etiopijo, bo vsekakor pripomoglo k gospodarski rasti in ustvarjanju novih delovnih mest,« meni Nazanine Moshiri, pri čemer dodaja, da bo projekt koristil predvsem Južnemu Sudanu, ki bo tako lahko sam izvažal svoje črno zlato.

Medtem ko Kenija projekt ocenjuje kot najbolj ambicioznega, so prebivalci Lamuja zaskrbljeni, da bo prav obsežnost projekta negativno vplivala na njihov vsakdan. V skrbeh so, ker v projekt niso vključeni, hkrati se tudi bojijo, da ne bo prizanašal ribolovu, od katerega so sicer močno odvisni.