Kim Džong Un pozval h krepitvi priprav na vojno

Z generali je menda med drugim govoril o obsežnih vojaških akcijah proti Južni Koreji.
Fotografija: Severnokorejski voditelj Kim Džong Un. FOTO: Str. AFP
Odpri galerijo
Severnokorejski voditelj Kim Džong Un. FOTO: Str. AFP

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je odstavil načelnika generalštaba vojske in pozval h krepitvi priprav na vojno, vključno s povečanjem proizvodnje orožja in števila vojaških vaj, danes poročajo severnokorejski mediji. Z generali je menda med drugim govoril o obsežnih vojaških akcijah proti Južni Koreji.

Na srečanju z najvišjimi generali severnokorejske vojske je Kim po poročanju državne tiskovne agencije KCNA odstavil načelnika generalštaba Pak Su Ila in ga zamenjal z namestnikom maršala Ri Džong Gilom. Pak je bil sicer na položaj imenovan konec decembra lani, podrobnosti njegove odstavitve pa niso znane.

Na srečanju je menda Kim z generali med drugim razpravljal o obsežnih vojaških akcijah proti Južni Koreji. Po navedbah KCNA je bilo na dnevnem redu tudi vprašanje vojnih priprav in zagotavljanje popolne pripravljenosti na vojno.

Voditelj naj bi pozval h krepitvi proizvodnje orožja, opreme in streliva ter k aktivnemu izvajanju vojaških vaj. Poleg tega se je z generali menda pogovarjal tudi o pripravah na veliko vojaško parado ob 75. obletnici ustanovitve Severne Koreje, ki bo 9. septembra.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un julija letos. KCNA via Reuters
Severnokorejski voditelj Kim Džong Un julija letos. KCNA via Reuters

Velika vojaška parada

Konec julija je Pjongjang organiziral veliko vojaško parado ob 70. obletnici premirja v korejski vojni, na kateri je predstavil svoje najnaprednejše orožje, vključno z balističnimi raketami in vohunskimi brezpilotnimi letalniki. Udeležili sta se je tudi delegaciji Kitajske in Rusije, vključno z ruskim obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem.

Odstavitev Paka in domnevna krepitev priprav na vojno Severne Koreje se dogajata v časih, ko se ZDA in Južna Koreja pripravljata na velike skupne vojaške vaje konec meseca. Te Pjongjang obravnava kot vaje za invazijo, glede katerih je že večkrat zagrozil z odločnimi protiukrepi.

Preberite še:

Komentarji: