Kim Džong Un znova izvoljen na čelo države

Vrhovna ljudska skupščina ga je izvolila na položaj predsednika komisije za nacionalno obrambo.

Objavljeno
09. april 2014 15.39
NKOREA-VOTE-POLITICS-FILES
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Pjongjang − Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je bil vnovič izbran za voditelja države, piše Slovenska tiskovna agencija. Vrhovna ljudska skupščina ga je namreč po volitvah marca izvolila na položaj predsednika komisije za nacionalno obrambo, ki mu daje najvišja možna pooblastila pri vodenju države.

Ljudska skupščina se je sestala prvič po volitvah pretekli mesec, na katerih so vsi kandidati nastopili brez nasprotnikov. Vanjo je bil izvoljen tudi Kim, ki je poleg tega na čelu komunistične partije in vrhovni poveljnik severnokorejske vojske, današnja izvolitev pa mu daje najvišja pooblastila v močno vojaški državi.

Kim je bil na položaj izvoljen z »absolutno podporo in zaupanjem« vseh, po izvolitvi pa so »vsi poslanci in sodelujoči na seji izbruhnili v glasne vzklike 'hura' ter mu izkazovali najvišjo slavo in čestitke«, je poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

Skupščina naj bi na prvem zasedanju pod vodstvom Kima sprejela tudi določene kadrovske spremembe, ki naj bi zadevale številne funkcionarje, povezane s Kimovim »izdajalskim« stricem Jang Song-Thaekom. Tega je dal Kim decembra usmrtiti, ker je proti njemu menda koval zaroto, piše STA.