Kljub pogrezanju bo Kolosej še čakal na obnovo

V Rimu se že desetletja pogovarjajo o tem, kako bi bilo treba obnoviti spomenik iz prvega stoletja našega štetja.

Objavljeno
01. avgust 2012 10.33
ITALY-COLOSSEUM/
Tone Hočevar, Rim
Tone Hočevar, Rim
Rim – Starodavni Kolosej, največji antični amfiteater, kjer so se pred več tisoč gledalci borili gladiatorji, se na južni strani pogreza. V večnem mestu so skoraj čez noč poskrbeli za novico, ki naj bi spodbudila obnovo enega najbolj obiskanih spomenikov na svetu. Pa ni pomagalo. Obnovo, ki bi se morala uradno začeti včeraj, so spet odložili. Vsaj do konca leta.

Kolosej je bil vedno ena najbolj priljubljenih rimskih turističnih točk. Najmanj milijon ljudi si ga je vsako leto ogledalo že v prejšnjem stoletju. Potem je poljski papež Wojtyla tam uprizarjal svoj križev pot na veliki petek, televizijski prenosi so privabili nove turiste in zraven še romarje, ki prej niso imeli navade hoditi med razvalinami starega Rima, ampak so predvsem obiskovali krščanske spomenike, zgrajene na temeljih rimskih palač.

Film Gladiator na prelomu tisočletja je papežev dosežek še potrojil. Zdaj Kolosej vsako leto obišče šest milijonov turistov, uvrstil se je na prvo mesto v Rimu in med najbolj obiskane turistične točke na svetu.

V Rimu se že desetletja pogovarjajo o tem, kako bi bilo nujno treba obnoviti spomenik iz prvega stoletja našega štetja, ki ga je začel graditi cesar Vespazijan, končan pa je bil pod cesarjem Titom. Uporabljali so ga vse do šestega stoletja, torej tudi še po padcu starega Rima. Okrog Koloseja poteka izjemno gost promet, vsak dan se tam gnete več tisoč turistov, zidovi so počrneli, marsikje so se v notranjosti amfiteatra tudi že podrli.

Zadnjo obnovo so opravili pred 73 leti, še v času fašizma, pod Mussolinijem, ki se je imel za naslednika rimskih cesarjev in obnovitelja rimskega imperija. Šele ko je županstvo v mestu prevzel odločni in živahni Gianni Alemanno, eden izmed politikov iz vrst Mussolinijevih naslednikov, se je spet porodila odločna ideja o obnovi Koloseja. Alemanno se ni dal odgnati, ko so mu rekli, da ni denarja. Po dolgem iskanju je našel milijonarja, ki se piše Diego Della Valle in je pripravljen v začetek del vložiti 25 milijonov evrov. V zamenjavo je zahteval dva metra visok napis, ki naj bi 15 let oglaševal njegove izdelke, po vsem svetu znane čevlje Tod's in Hogan ter oblačila Fay. Della Valle je tudi lastnik nogometnega kluba Fiorentina.

Alemannova akcija se je začela pred dvema letoma. Lani je bilo že vse pripravljeno, potem pa so se pojavili zaščitniki potrošnikov in okolja, združeni v zbornico Codacons. Oporekali so vstopu zasebnega kapitala v obnovo spomenika, ki je narodno bogastvo. Motilo jih je tudi, ker ni bilo prav izpeljanega razpisa in ker je Alemanno podpisal dogovor o oglaševanju na pročelju Koloseja.

Po številnih odlašanjih bi se morala dela začeti včeraj, pa se niso. Zdaj napovedujejo, da bi se morda lahko začela ob novem letu, zagotoviti pa niti tega ne more nihče, kajti Codacons ima mogočne odvetnike.

Uprava Koloseja je dala rimski univerzi Sapienza izdelati analizo, ki je pokazala, da se je južna stran amfiteatra pogreznila za 40 centimetrov, kar prevedeno v jezik rumenega tiska pomeni, da se mogočna struktura nagiba kakor stolp v Pisi. Direktorica Koloseja, ki jo boli, ker se dela nikakor ne začnejo, pa je opozorila, da se pogrezanje kot posledica posedanja temeljev ni zgodilo čez noč, niti promet ni kriv za to, saj ga na južni strani Koloseja sploh ni.