Kofi Anan na pogovore v Moskvo

Cilj Annanovega obiska je Moskvo prepričati, naj odreče podporo režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Objavljeno
16. julij 2012 09.44
K. V., Delo.si
K. V., Delo.si
Moskva - Posebni predstavnik ZN za Sirijo Kofi Annan bo danes prispel na pogovore v Moskvo, poroča STA. O reševanju krize v Siriji se bo najprej pogovarjal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, za torek pa je napovedano tudi srečanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Cilj Annanovega obiska je Moskvo prepričati, naj vendarle odreče podporo režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada ter podpre rešitev, ki bi vključevala njegov sestop z oblasti. Rusija zaenkrat odločno zavrača kakršne koli pritiske na Asada, naj se umakne.

Kot so pred obiskom sporočili v Kremlju, Moskva ostaja zavezana Annanovemu mirovnemu načrtu za Sirijo, ter ocenjuje, da je to edina rešitev za sirske notranje probleme.

To bo Annanov drugi obisk v Moskvi v vlogi odposlanca za Sirijo. Med prvim konec marca je od ruske strani dobil podporo za svoj mirovni načrt v šestih točkah, ki je med drugim predvidel vzpostavitev premirja, do česar pa ni prišlo.

Annan pa je v preteklih tednih dal vedeti, da podpira predlog Moskve, da bi bilo treba v iskanje rešitve za Sirijo vključiti tudi Iran. Ta je sicer v nedeljo izrazil pripravljenost posredovati med sirskimi uporniki in režimom.