Kolaps stavb v Indiji terjal več žrtev

Po poročanju BBC naj bi pogrešali tudi več kot sto ljudi. Predstavniki gradbenega podjetja že aretirani.

Objavljeno
29. junij 2014 14.57
INDIA-DISASTER-BUILDINGS
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Chennai - Potem včerajšnjem zrušenju trinadstropne stanovanjske zgradbe v New Delhiju, ki je bilo usodno za najmanj deset ljudi, je danes smrtne žrtve zahtevalo tudi zrušenje dvanajstnadstropne še nedokončane zgradbe v Chennaiju. Umrlo je najmanj devet ljudi, več jih pogrešajo.

Pogrešanih več sto delavcev

Po incidentu v Chennaiju, kjer je pred tragičnim dogodkom močno deževalo, so po poročanju indijske televizije NDTV rešili 27 ljudi, 25 pa naj bi jih še pogrešali. Večina pogrešanih naj bi bila gradbenih delavcev.

Po pisanju britanskega BBC, ki se sklicuje na predstavnike oblasti, pa naj bi pogrešali več kot 100 ljudi, ki jih reševalne ekipe pod ruševinami še vedno iščejo.

Policija je sprožila obsežno preiskavo in aretirala pet predstavnikov gradbenega podjetja.

Zgradbe ruši korupcija

Do kolapsa stavb, ki sta bili še v gradbeni fazi, naj bi prišlo zaradi slabo kvalitetnih materialov uporabljanih pri gradnji. Kot navaja BBC, je to v Indiji v zadnjih letih precej pogost pojav. Stavbe se porušijo in pod seboj pokopljejo delavce, ker se pri gradnji uporabljajo slabi materiali ali ker so stavbe že prestare in bi bile potrebne obnove.

»Zadnji dogodki znova kažejo na nujnost vzpostavitve boljšega nadzora nad gradnjo objektov v državi,« je zapisala BBC-jeva dopisnica iz Indije Yogita Limaye in opozarila tudi na prisotnost korupcije pri izgradnji. »V gradbenih načrtih so pogostokrat navedeni kvalitetnejši, dražji materiali, ki jih pri izvedbi nato zamenjajo slabši in cenejši.«