Koliko je vreden potni list

Najbolj uporabne potne listine so dokumenti, izdani v Veliki Britaniji, na Danskem in Finskem.

Objavljeno
13. julij 2014 17.35
Posodobljeno
14. julij 2014 12.00
Z. R., Delo
Z. R., Delo
Vse potne listine niso enake, nekatere so vredne več kot druge in omogočajo njihovim imetnikom večjo svobodo gibanja. Kateri potni list je koliko vreden, je nedavno ugotavljala ameriška revija Good.

Kdor ima evropsko ali ameriško potno listino, lahko vstopa v številne države, ne da bi zaprosil za vizum. Največ omejitev pa velja za potne liste dveh držav, Iraka in Afganistana. S tema dokumentoma je mogoče vstopiti samo v 31 oziroma 28 od 173 držav.

V svetu novih tehnologij in neskončne količine nevidnih podatkov je še vedno vseobvladujoč v drobno knjižico spet potni list. Potni list ne omogoča samo vstopa v določene države, dokumenti in vizumi ponazarjajo geopolitiko, odnose med državami, status določene države glede na preostale v svetu. Poleg tega imajo tudi precejšnjo vrednost. Prenekateri državljan nerazvitega sveta bi bistveno raje kot s kupčkom denarja razpolagal na primer z ameriškim potnim listom; verjetno večina niti ne ve, da slednji sploh ni prvi na lestvici najbolj uporabnih potnih listov na svetu.

Na prvem mestu po uporabnosti so potni listi dveh skandinavskih držav, Finske in Švedske, ter Velike Britanije. Brezvizumsko namreč omogočajo vstop v največ, to je 173 različnih držav. Sledijo danski, nemški, luksemburški in ameriški potni listi, s katerimi je mogoče neomejeno potovati v 172 držav, pa belgijski, italijanski in nizozemski, z njimi je mogoče brez omejitev vstopiti v 171 držav. Podobno uporabni potni listi, ki odpirajo meje večine držav, so nasploh evropski, pa tudi Kanade, Japonske, Švice, Nove Zelandije, Avstralije, Južne Koreje, Islandije, Malezije.

Poseben privilegij

Poseben privilegij predstavljajo evropske potne listine oziroma tiste, ki so del schengenskega območja in med katerimi ni nobenega sistematičnega mejnega nadzora. Pozamezniki, ki so državljani ene od dvaindvajsetih držav članic Evropske unije, se lahko svobodno, brez potnega lista gibljejo v tem območju. To seveda ne velja za vse članice, Britanija in Irska denimo nista del Schengna.

Slovenija je na dvanajstem mestu, z njeno potno listino je mogoče potovati v 155 držav. Enako velja za Češko in Slovaško, med vzhodnoevropskimi članicami Unije je malenkostno bolj uporaben samo madžarski dokument, rahlo manj pa poljski, ciprski in baltski potni list. Med evropskimi velja največ omejitev za bolgarske in romunske potne liste, ti omejujejo potovanja v 32 držav. Bistveno več restrikcij velja za potne liste držav nekdanje Jugoslavije in Rusije, ti omogočajo brezvizumska potovanja v približno stoterico držav sveta. S kitajskim potnim listom denimo pa se lahko potuje v 43 držav.

Največ omejitev je za potne liste številnih afriških in bližnjevzhodnih držav (Iran, Libija, Sirija), držav, nastalih iz nekdanje Sovjetske zveze, ter za Kosovo, Nepal in Pakistan.