Kolorado s prodajo marihuane zaslužil dva milijona dolarjev

Skupno se je s prodajo licenc in z davkom na prodajo marihuane za medicinske namene v blagajno steklo 3,5 milijona dolarjev.

Objavljeno
11. marec 2014 10.08
USA-MARIJUANA/COLORADO
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Denver − Davkarija v ameriški zvezni državi Kolorado si mane roke − z obdavčenjem na začetku leta legalizirane prodaje marihuane tudi za rekreativne namene sta namreč v državni proračun januarja pricurljala dodatna dva milijona dolarjev. Skupno se je s prodajo licenc in davkom na prodajo marihuane za medicinske namene, ki je v Koloradu dovoljena že dobra tri leta, v blagajno steklo 3,5 milijona dolarjev. Za primerjavo: v Koloradu so januarja lani z davkom na prodajo alkoholnih pijač zaslužili 2,7 milijona dolarjev.

Tolikšen zaslužek davkarije po pisanju agencije AP pomeni, da je 59 podjetij, ki se v Koloradu ukvarjajo s prodajo marihuane, prodalo za 14,02 milijona dolarjev marihuane, ki je obdavčena po 27,9-odstotni stopnji. Davkarija je sporočila, da so prihodki v skladu s pričakovanji.

Prodaja marihuane, ki ni samo za zdravstvene namene, je v Koloradu zakonita od januarja. Kupijo in uživajo jo lahko osebe, starejše od 21 let. V skladu z zakonom lahko prebivalci Kolorada naenkrat kupijo eno unčo (28 gramov) marihuane, medtem ko si lahko obiskovalci od drugod privoščijo le četrtino te količine.

Za priložnostno osebno rabo marihuane so se volivci v Koloradu izrekli na referendumu, ki je potekal hkrati s predsedniškimi volitvami novembra 2012. Na isti dan so se za legalizacijo izrekli tudi v zvezni državi Washington, kjer pa bo nova zakonodaja začela veljati šele pozneje.