Korupcija: Hčere preraščajo mater hrvaških afer

Hrvaško pretresajo nove in nove afere, preiskovalci vsak dan odkrivajo nove podrobnosti.

Objavljeno
22. oktober 2013 21.33
Avtocesta med Splitom in Zagrebom izdatno skrajšuje pot do Dalmacije
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb – »Ja, res sem pral denar. Vendar ne pet milijonov evrov, kot mi očitate, ampak le tri milijone evrov,« je domnevno dejal nekdanji finančni direktor podjetja Hrvaške avtoceste (Hac) Josip Sapunar. Njegovo prijetje je le ena nova afera v najmlajši članici Evropske unije. Druga, ki jo preiskujejo, se dogaja v Hrvaški gospodarski zbornici, tretja v Vukovarju …

Hrvaško pretresajo nove in nove afere, preiskovalci vsak dan odkrivajo nove podrobnosti, državljani 28. zvezdice v EU pa se sprašujejo, kdo pravzaprav v državi ni kradel in ne krade. Najnovejša afera se dogaja v podjetju Hrvaške avtoceste, osrednji lik pa je nekdanji finančni direktor podjetja Josip Sapunar, ki ga sumijo odtujitve najmanj petih milijonov evrov. Mimogrede, omenjeni je bil v priporu tudi pred tremi leti, nato pa so proti njemu vložili obtožnico zaradi korupcije v ločenem primeru Fimi-media.

Preiskovalci so tokrat znova prišli do Sapunarja in Haca med obravnavo sumljivih poslov Hrvaške gospodarske zbornice (HGK). Eden od treh osumljenih sodelovanja pri oškodovanju HGK za najmanj 4,2 milijona evrov Igor Premilovac je menda preiskovalcem opisal korupcijsko verigo, ki jo je povezovalo njegovo podjetje Remorker International na Češkem. Premilovac je baje priznal, da so na avstrijski račun Remorker Internationala poleg denarja, ki so ga s fiktivnimi računi odtujili iz HGK, na podoben način odtujili tudi denar, domnevno nakazan gradbenim podjetjem, ki so jih v Hacu najeli za gradnjo hrvaške avtocestne infrastrukture.

Fiktivni računi

Ocenjujejo, da je prek računa Premilovčevega podjetja iz Hrvaške v zasebne žepe poniknilo nekaj manj kot deset milijonov evrov. Vse naj bi se dogajalo med letoma 2004 in 2011, ko je vlado vodila HDZ. Organi pregona so osumili voditeljico urada predsednika HGK Zdenko Peternel, da je prek fiktivnih računov v šestih letih, med letoma 2005 in 2011, oškodovala zbornico za najmanj 4,2 milijona evrov. Za Peternelovo je preiskovalni sodnik odredil enomesečni pripor, v primeru sta osumljeni še dve osebi, Davor Komerički in Igor Premilovac, ki naj bi skupaj s Peternelovo pripravljala lažne račune za oglaševalske storitve, ki nikoli niso bile opravljene, HGK pa jih je plačala. Peternelova je menda na ta način zase obdržala slabih 3,8 milijona evrov, preostanek pa sta si domnevno razdelila soosumljena.

Na zagrebškem sodišču pa se končuje sojenje (začelo se je lani aprila) v doslej enem največjih primerov politične korupcije na Hrvaškem. Gre za primer Fimi-media, v katerem tožilstvo trdi, da so Ivo Sanader, nekdanji hrvaški premier in zagotovo najmočnejši politik na Hrvaškem, in stranka HDZ ter še štirje obtoženci prek oglaševalske agencije Fimi-media oškodovali državni proračun in javna podjetja za najmanj deset milijonov evrov, ki so končali v črnih skladih stranke ali v žepih posameznikov. Sanader je sklenil svojo obrambo, sodbo pa naj bi, kot napovedujejo nekateri, sodnica Ivana Čalić izrekla čez dober mesec oziroma najkasneje do konca novembra.

Ovaden župan Vukovarja

Mandatno-imunitetna komisija hrvaškega sabora je ugodila tožilstvu in odvzela poslansko imuniteto vukovarskemu županu Željku Sabi (SDP), ki ga bremenijo poskusa podkupovanja dveh svetnikov vukovarske mestne skupščine iz vrst HDZ. Trdijo, da je svetnici Mariji Budimir ponujal položaj v nadzornem odboru družbe Borovo in mesto predsednice mestne komisije za evropske zadeve ter 6670 evrov, če bo podprla SDP in omogočila socialdemokratom oblikovanje večine v vukovarski mestni skupščini po majskih lokalnih volitvah. Podobno kot Budimirjevo je menda Sabo poskusil podkupiti tudi svetnika Radivoja Đurića, ker je prek njegove soproge Ružice ponujal, da bo njunemu sinu zagotovil položaj direktorja na hrvaškem radiu. Obenem je Đurićevi ponudil mesto glavne medicinske sestre v bolnišnici v Vukovarju.