Korupcijski škandal: Dodatni dokazi proti Rajoyju

Danes objavljeni dokument kaže, da je Rajoy leta 1998 prejel dve izplačili v skupni vrednosti 2,1 milijona pezet (12.600 evrov).

Objavljeno
09. julij 2013 20.41
US-152773357
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Madrid - Španski časnik El Mundo je objavil nove dokaze v korupcijskem škandalu, v katerega se je v začetku leta zapletla španska vladajoča Ljudska stranka skupaj s premierom Marianom Rajoyjem. Razkril je namreč kopijo ročno popisane strani iz poslovne knjige, ki naj bi dokazovala izplačila Rajoyju in drugim članom stranke.

El Mundo je objavil stran iz domnevno originalne poslovne knjige, ki prikazuje sporna plačila s konca 90. let prejšnjega stoletja. Urednik časnika Pedro J. Ramirez je original že v ponedeljek odnesel na sodišče.

Vira časnik ni razkril, del knjig pa naj bi bil delo nekdanjega blagajnika Ljudske stranke Luisa Barcenasa, ki je zaradi obtožb o korupciji v priporu.

Rajoy naj bi sporna plačila prejemal, ko je bil minister v vladi takratnega premiera Joseja Marie Aznarja, torej v letih od 1997 do 1999. Danes objavljeni dokument kaže, da je Rajoy leta 1998 prejel dve izplačili v skupni vrednosti 2,1 milijona pezet (12.600 evrov).

Plačila so v nasprotju z zakonodajo, sprejeto leta 1995.

Ljudska stranka vsakršno krivdo zanika. Iz stranke so sporočili, da ne poznajo omenjenih zapisov niti njihove vsebine. Ne priznavajo, da bi šlo za njihove poslovne knjige. Dodajajo še, da so bila vsa izplačila znotraj stranke izvedena zakonito in na primeren način.

Računovodske izpise, na katerih se med drugimi pojavlja ime Rajoya in glede na katere naj bi slednji med letoma 1997 in 2008 od zasebnih podjetij na leto prejemal po 25.200 evrov, je prvi objavil časnik El Pais v začetku letošnjega leta.

Korupcijska afera je še en udarec za Rajoyevo vlado, ki ima že tako nemalo težav pri uvajanju izjemno nepriljubljenih varčevalnih ukrepov, s katerimi naj bi končali dolgotrajno krizo v Španiji.