Kraljica Elizabeta II. na obisku pri papežu

Srečanje med Frančiškom in kraljico je bilo povsem neformalne narave. Pogovor za zaprtimi vrati je trajal vsega 17 minut.

Objavljeno
03. april 2014 13.26
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

Vatikan − Teden dni po državniškem obisku ameriškega predsednika Baracka Obame so v Vatikanu gostili britansko kraljico Elizabeto II. Srečanje med kraljico, ki uradno načeluje anglikanski cerkvi, in Frančiškom je bilo prvo, odkar je bil marca lani izvoljen za poglavarja rimskokatoliške cerkve.

Obisk v tujini je po pisanju agencije AFP te dni redkost za 87-letno monarhinjo, ki jo je na poti spremljal 92-letni soprog princ Philip. Britanski kraljevi par je namreč na obisk v tujino zadnjič odpotoval leta 2011 v Avstralijo. Že lani bi se moral odpraviti tudi v Vatikan, a so srečanje takrat odpovedali zaradi kraljičinega slabega počutja. Tokratni obisk je trajal le nekaj ur in je potekal brez običajnega pompa, ki na obiskih v tujini pogosto spremlja britansko kraljevo družino.

Elizabeta II. se je najprej sestala z italijanskim predsednikom Giorgiom Napolitanom. Po skupnem kosilu pa je kraljevi par sprejel poglavar rimskokatoliške cerkve. »Oprostite, da ste nas morali čakati. S predsednikom smo prijetno obedovali,« se je papežu zaradi 20 minutne zamude opravičila monarhinja. Podrobnosti pogovora, ki je za zaprtim vrati trajal vsega 17 minut, niso znane, zato pa so se tuje agencije toliko bolj razpisale o oblačilih kraljice in izmenjanih darilih - papež je kraljici za pravnuk poklonil kroglo iz poldragega kamna lapis lazuli, papež je v dar dobil košaro dobrot z britanskih kraljevskih kmetij.  

Srečanje med papežem in kraljico je bilo po pričakovanjih povsem neformalne narave, kot občutljivejši temi, o katerih menda nista govorila, pa so tuje agencije predvsem izpostavljale: vatikanski sprejem več sto konservativnih anglikanskih duhovnikov, ki nasprotujejo posvetitvi žensk duhovnic, pod svoje okrilje in Falklandske otoke, na katerih vihra britanska zastava, a si jih lasti tudi Argentina, argentinski papež pa jih je nekoč že označil za »naše otoke«. Otoki, na katere je argentinska vojska vdrla drugega aprila 1982, a so jih britanske sile 74 dni pozneje prisilile k umiku - v spopadih je umrlo 649 argentinskih in 255 britanskih vojakov ter trije civilisti -, še vedno delijo London in Buenos Aires, čeprav se je kar 99,8 odstotkov prebivalcev Falklandov na referendumu leta 2013 odločilo za ostanek pod britansko krono.

Elizabeta je Vatikan doslej obiskala že trikrat, od tega dvakrat v vlogi kraljice: prvič se je leta 1961 sestala s papežem Janezom XXIII., leta 2000 pa s papežem Janezom Pavlom II. Leta 1951, leto dni preden je po smrti očeta, kralja Jurija VI., zasedla prestol, se je srečala tudi s papežem Pijem XII.. Poleg tega je leta 2010 ob obisku Frančiškovega predhodnika, papeža Benedikta XVI. na Otoku, tega sprejela v edinburški palači Holyrood.