Kritično o odzivu hrvaškega Rdečega križa na poplave

Hrvaška vlada je napovedala, da bodo v dveh tednih začeli obnovo poplavljenih objektov.

Objavljeno
27. junij 2014 20.23
SERBIA-FLOOD-WEATHER
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA
Zagreb - Hrvaški Rdeči križ bo naslednji teden začel deliti po 4000 kun (526 evrov) denarne pomoč vsem žrtvam poplav v Slavoniji. Za to so se odločili, potem ko so bili deležni številnih kritik zaradi slabe organizacije pri razdelitvi humanitarne pomoči po katastrofalnih majskih poplavah. Ni manjkalo niti obtožb o malverzacijah s humanitarno pomočjo, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Za pomoč žrtvam poplav na Hrvaškem je hrvaški Rdeči križ z različnimi dobrodelnimi akcijami maja zbral 63 milijonov kun (8,3 milijona evrov).

Žrtve poplav so večinoma ostale brez celotnega premoženja in so prosile za denarno pomoč, da bi lahko začele znova urejati svoja življenja. Ker je ni bilo, so letele kritike na račun hrvaškega Rdečega križa, ki je pred nekaj tedni objavil, da denar kot vezano vlogo varčuje v banki, piše STA.

Predsednik občine Gunja Hrvoje Lucić je obtožil hrvaški Rdeči križ, da so »zelo bahava organizacija«, ker njihovi predstavniki nikoli niso prišli v Gunjo in se pozanimali, kakšno je stanje v tem, enem najbolj prizadetih naselij v poplavi. V občini Gunja so bila poplavljena vsa gospodinjstva ali več kot 1600 stanovanjskih objektov, nujno pomoč pa potrebuje več kot 4200 prebivalcev, je spomnil.

Kot je danes pojasnil izvršni predsednik hrvaškega Rdečega križa Robert Markt, denarja niso začeli nakazovati žrtvam poplav, ker so čakali, da bi se uredili seznami vseh oseb, ki potrebujejo pomoč, kot tudi kriteriji za izplačilo denarja.

Glavni kriterij za podelitev denarne pomoči bo dejstvo, da so bile osebe uradno prijavljene na poplavljenem območju 16. maja letos, je pojasnil. Vsa navodila za prejem pomoč so navedli na svoji spletni strani.

Na seznamu za izplačilo denarne pomoči je dobrih 8700 oseb, a so povabili tudi ostale, naj se čim prej oglasijo, ker so prepričani, da je žrtev poplav vsaj še enkrat toliko. Z ogroženih in poplavljenih območjih na skrajnem vzhodu države je bilo evakuiranih približno 13.000 prebivalcev. So pa žrtve poplav tudi v nekaterih drugih območjih ob reki Savi kot tudi v notranjosti Slavonije.

Medtem so se pojavila tudi številne posamezne kritike zaradi slabe organizacije dela hrvaškega Rdečega križa v Županji, ki ni uspel distribuirati niti materialne pomoči žrtvam poplav.

Nekateri prostovoljci, ki so pomagali pri čiščenju posledic poplav, so obtožili delavce Rdečega križa, da so z zasebnimi avtomobili prihajali v skladišča po koncu delovnega časa in jemali humanitarno pomoč zase, namesto da bi jo razdelili tistim, ki so jo potrebovali, je poročal spletni novičarski portal index.hr, ki ga povzema STA. Objavili so fotografije nabito polnih skladišč z blagom, ki ga žrtve poplav potrebujejo, kot so higienske potrebščine.

Majske poplave so na območju občin Gunja, Drenovci in Vrbanja na skrajnem vzhodu Hrvaške povzročile za najmanj 1,7 milijarde kun (223 milijonov evrov) škode.

Hrvaška vlada je napovedala, da bodo v dveh tednih začeli obnovo poplavljenih objektov. Pričakujejo, da se bodo prvi prebivalci v prenovljene hiše vrnili jeseni, še piše STA.