Lani opustošeno obalo Japonske dosegel manjši cunami

Cunami je sprožil potres z magnitudo 6,9 po Richterjevi lestvici, ki mu je sledilo še več popotresnih sunkov.

Objavljeno
14. marec 2012 15.08
Posodobljeno
14. marec 2012 15.20
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Tokio − Japonsko severovzhodno obalo, ki sta jo pred dobrim letom dni opustošila silovit potres in rušilni popotresni val, čemur je sledila še najhujša jedrska katastrofa po černobilski, je danes dosegel sicer bistveno manjši cunami, pred katerim pa so pristojne oblasti vseeno izdale opozorilo.

Okoli šeste ure popoldne po lokalnem času je obalo otoka Hokaido, slabih 27 kilometrov pod morjem, namreč stresel potres z magnitudo 6,9 po Richterjevi lestvici, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Potres je sprožil okoli 20 centimetrov visok cunami, na katerega so lokalne oblasti še pravočasno opozorile prebivalce obalnih območij, čeprav pa so sprva svarile pred polmetrskim popotresnim valom.

Prvemu potresu je po podatkih ameriškega geološkega inštituta sledilo več močnejših popotresnih sunkov, med njimi eden z magnitudo 6,1. Poleg tega so se skoraj tri ure po potresu približno 90 kilometrov od Tokia znova stresla tla − potresu so izmerili magnitudo 5,7.

Pred dobrim letom dni, 11. marca, je severovzhodno obalo Japonske stresel silovit potres z magnitudo 9. Tresenju tal je sledil smrtonosni cunami, je terjal več kot 19.000 življenj, 3000 ljudi nikoli niso našli. Gmota vode je z zemljo zravnala 45.700 hiš, skupno pa je bilo poškodovanih 144.300 zgradb. Bes narave je povzročil med 120 in 310 milijardami dolarjev škode.

Naravni katastrofi je kmalu sledila še jedrska kriza. Pobesnelo morje je v elektrarni v Fukušimi namreč onemogočilo hladilne sisteme, zaradi česar so se reaktorji kmalu začeli pregrevati. Da so razmere stabilne, so sporočili šele 16. decembra, a bo samo odstranjevanje radioaktivnih gorivnih palic trajalo vsaj še 25 let.