Lani po svetu 20 milijonov žrtev trgovine z ljudmi

State Department v poročilu Sloveniji priporoča razvoj mehanizma za usmerjanje žrtev do nevladnih organizacij.

Objavljeno
20. junij 2014 17.40
SLOVENIJA LJUBLJANA 19.09.2012 GRADBENISTVO DELO DELAVCI KRIZA V GRADBENISTVU FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Washington − Ameriški državni sekretar John Kerry je ob izdaji 14. letnega poročila State Departmenta o trgovini z ljudmi dejal, da je to zlo eden največjih izzivov sodobnega časa, proti kateremu se je treba nenehno boriti. Poročilo vključuje 187 držav, tudi Slovenijo, ki ji priporočajo razvoj mehanizma za usmerjanje žrtev do nevladnih organizacij.

Kerry je dejal, da je boj proti sodobnemu suženjstvu zanj zelo oseben, saj je kot tožilec v Bostonu v 70. letih prejšnjega stoletja preganjal posiljevalce in podobne zločince, poroča Slovenska tiskovna agencija. Pri tem je spoznal, da je treba na žrtve gledati kot na preživele, ne le kot na potencialne priče v postopku proti kriminalcem.

Takšnih preživelih so lani identificirali 44.000, a skupaj naj bi bilo žrtev trgovine z ljudmi po svetu kar 20 milijonov.

150 milijard dolarjev dobička na leto

Poročilo navaja statistiko Mednarodne organizacije dela (ILO), da trgovina z ljudmi na leto kriminalcem navrže 150 milijard dolarjev dobička. Največ, 99 milijard, navrže prisilna prostitucija, 51 milijard pa drugi sektorji gospodarstva.

Urad za nadzor in boj proti trgovini z ljudmi pri State Departmentu opozarja, da se morda takšne zlorabe ljudem zdijo daleč od njihovega življenja, čeprav je resnica drugačna.

Sadje in zelenjava na tržnici, elektronika in oblačila v trgovini so pogosto sad suženjskega ali prisilnega izkoriščevalskega dela, zato morajo vlade po svetu okrepiti prizadevanja proti trgovini z ljudmi. Kljub dosedanjim prizadevanjem in višjim kaznim trgovina z ljudmi še vedno ostaja podjetje z malo tveganja in velikim dobičkom, piše STA.

Poročilo države razvršča v štiri skupine od najboljše do najslabše. V prvi skupini je 31 držav, med njimi je tudi Slovenija, ki v celoti izpolnjujejo minimalne standarde boja proti trgovini z ljudmi, čeprav to ne pomeni, da tega pri njih ni.

V drugi skupini je 89 držav, ki standardov ne dosegajo, se pa trudijo, da bi jih. V tej skupini je podskupina 44 držav, kjer je bodisi veliko žrtev bodisi ni dokazov o prizadevanjih za izpolnitev standardov.

Na dnu je 31 držav, ki jih lahko doletijo sankcije v obliki odprave bilateralne pomoči ZDA. Te države standardov ne izpolnjujejo niti se ne trudijo, da bi jih.

Izkoriščeni predvsem v gradbenem sektorju

Poročilo glede Slovenije pravi, da je tranzitna in ciljna država za trgovino z ljudmi, v manjši meri pa tudi vir žensk in otrok, ki jih spolno izkoriščajo, ter moških, žensk in otrok, podvrženih prisilnemu delu ali beraštvu. Žrtve delovnega izkoriščanja prihajajo iz Bosne in Hercegovine, Romunije, Srbije, Slovaške, Ukrajine in Slovenije, izkoriščajo pa jih predvsem v gradbenem sektorju.

V prostitucijo pa silijo ženske in otroke iz Bolgarije, Hrvaške, Češke, Dominikanske republike, Moldavije, Romunije, Srbije, Slovaške in Ukrajine ter Slovenije. Za trgovino z ljudmi so posebej ranljivi Romi.

Poročilo po eni strani pohvali slovenske oblasti, da uresničujejo minimalne standarde boja proti trgovini z ljudmi, financirajo nevladne organizacije, nudijo pomoč žrtvam, vodijo kampanje za ozaveščanje in informiranje, urijo policiste in izkazujejo trdna prizadevanja za preprečevanje trgovine z ljudmi.

Obenem pa poročilo opozarja na pomanjkanje formalnega mehanizma za pošiljanje žrtev v varstvo nevladnih organizacij.

»Slabše uveljavljanje zakonodaje proti trgovini z ljudmi«

»Slovenska vlada je pokazala slabše uveljavljanje zakonodaje proti trgovini z ljudmi z upadom števila tožb in obsodb,« piše v poročilu, ki navaja statistiko, da so bile lani sprožene le štiri preiskave, leta 2012 pa 13. Lani so obsodili dva človeka, leta 2012 pa osem. Predvidene kazni od enega do 15 let so sicer po mnenju Američanov dovolj ostre.

Poročilo med drugim navaja, da so leta 2012 v Sloveniji identificirali 67 žrtev trgovine z ljudmi, lani pa 37. Nevladne organizacije so lani pomagale 47 žrtvam, med katerimi jih je šest sodelovalo z oblastmi v postopku preiskave in pregona. Le ena od žrtev je dobila začasno dovoljenje za bivanje, nobena od njih pa nikoli doslej ni dobila nobene kompenzacije od kriminalcev.

State Department Sloveniji med drugim priporoča, naj zavzeto preiskuje in preganja trgovino z ljudmi in naj kazni odražajo težo zločina. Še naprej naj urijo preiskovalce, tožilce in sodnike, razvijejo naj formalni mehanizem za usmerjanje žrtev do nevladnih organizacij, povečajo naj prizadevanja za identifikacijo žrtev in jim omogočijo sodno pot do kompenzacij.