Lavrov: Na krovu sirskega letala je bilo zakonito blago

Rusko podjetje, ki je opremo poslalo v Sirijo, bo od Turčije zahtevalo, da tovor vrne.

Objavljeno
12. oktober 2012 21.11
Turkey Syria Plane
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Moskva/Istanbul - Sirsko letalo, ki so ga v Turčiji zaradi domnevno sumljivega tovora v sredo prisilili k pristanku, je na krovu prevažalo rusko opremo za radarske postaje, kar je bil zakonit tovor v skladu z mednarodnim pravom, je danes dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

V prvem odzivu na incident s sirskim potniškim letalom, ki sta ga turški letali prisili k pristanku, je Lavrov dejal, da je tovor na letalu povsem ustrezal določilom mednarodnih konvencij. Hkrati je dejal, da bi lahko opremo uporabljali tako v civilne kot tudi vojaške namene.

Kot je po pisanju Slovenske tiskovne agencije še povedal minister, bo rusko podjetje, ki je opremo poslalo v Sirijo, od Turčije zahtevalo, da tovor vrne. Imen ruskega podjetja in prejemnika tovora v Siriji sicer ni navedel. Po njegovih besedah so bili ob natovarjanju tovora izdani in izpolnjeni vsi potrebni dokumenti, prevažanje tovrstnega tovora s potniškimi letali pa da je povsem normalna praksa.

Turška vlada, ki je za preiskavo ruskega tovora zaprosila Natovega strokovnjaka za orožje, je Sirijo obtožila, da je na potniškem letalu, ki je letelo iz Moskve, prevažalo strelivo in vojaško opremo za sirsko obrambno ministrstvo. Lavrov je te trditve zanikal in poudaril, da na krovu letala »ni bilo in ni moglo biti orožja«.

Ruski mediji so sicer danes poročali, da naj bi bilo na letalu 12 zabojev z deli za sistem za zgodnje alarmiranje, ta tovor pa naj nikakor ne bi ogrožal potnikov. Hkrati so tudi poročali, da Turčija načrtuje dodatno okrepitev svoje vojaške prisotnosti na meji s Sirijo.

Francoska tiskovna agencija AFP je poročala, da naj bi Istanbul v soboto obiskal posebni odposlanec ZN in Arabske lige za Sirijo Lakdar Brahimi, ki se bo o poglabljanju napetosti v sirsko-turških odnosih pogovarjal s tamkajšnjim zunanjim ministrom Ahmetom Davutoglujem. Z njim se bo sicer v soboto o sirski krizi pogovarjal nemški zunanji minister Guido Westerwelle.