Lažni bombni alarm v nemški predsedniški palači

Analiza je pokazala, da v sumljivem pismu, ki so ga preventivno razstrelili, ni bilo eksploziva.

Objavljeno
19. april 2013 19.29
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin

Berlin - V pismu, ki so ga danes opoldne pod nadzorom razstrelili v bližini berlinskega predsedniškega gradu Bellevue, vendarle ni bilo razstreliva, so sporočili v nemškem notranjem ministrstvu. Okrog poldneva so med rentgenskim pregledom pisem odkrili enega, ki se je preiskovalcem zdelo sumljivo, preiskave po razstrelitvi pa so pokazale, da je na srečo šlo za lažni alarm.

Nemci so raje preveč pazljivi, kot pa da bi jim bilo kasneje žal. V sredo so v berlinski mestni hiši prestregli pismo z masleno kislino, naslovljeno na župana Klausa Wowereita, novembra 2010 pa je pošiljka z eksplozivom prispela tudi v kanclersko palačo Angele Merkel. Zadnja je menda prispela iz Grčije, nemški kriminalisti pa se še bolj zavedajo nevarnosti islamskih skrajnežev. Poročajo, da je iz Nemčije samo lani petdeset ljudi odšlo v taborišča za urjenje teroristov in v njih po podatkih zahodnih obveščevalnih služb učijo tudi ravnanja z nekonvencionalnimi razstrelivi.

V Nemčiji ocenjujejo, da je okrog sto skrajnežev takšno urjenje že končalo, več kot polovica naj bi se jih že vrnila v državo. Lani poleti so tudi poročali, da pri teroristični organizaciji Al Kaida kandidate za teroristične akcije v Nemčiji, Danski in Švedski iščejo kar z malimi oglasi na spletnem forumu z naslovom »Vzvišenost islama«. Kandidati naj bi bili muslimani z določeno duhovno zrelostjo, ki pa morajo biti angažirani, poslušni in stoodstotno zavezani svojemu »poslanstvu«. Da bi jih težje odkrili, islamski teroristi po prepričanju nemške varnostno obveščevalne službe zdaj stavijo na »samotne volkove«, ki naj džihad prinesejo tudi v Evropo.