Letalo izgubljeno med informacijami in dezinformacijami

Indijska mornarica je skorajda podvojila število ledij in letal, ki sodelujejo pri iskalni operaciji v Andamanskem morju.

Objavljeno
14. marec 2014 10.46
CORRECTION-PHILIPPINES-MALAYSIA-MALAYSIAAIRLINES-ACCIDENT
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

Kuala Lampur − Skoraj teden dni po skrivnostnem izginotju potniškega letala boeing 777 družbe Malaysia Airlines, na krovu katerega je bilo 239 potnikov in članov posadke, malezijske oblasti, ki so jim na pomoč priskočile tudi druge države, še vedno tavajo v temi. Konkretnih informacij o pogrešanem letalu je malo, oblasti pa menda preverjajo vsak namig, ki bi lahko vodil v pravo smer.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je sporočil, da se iskanje najverjetneje širi v Indijski ocean. »Kot razumem, bodo na podlagi nekih novih informacij, ki niso nujno prave − so pa nove −, iskanje razširili na del Indijskega ocena.« Za kakšno informacije gre, Carney ni pojasnil, navedb Bele hiše pa malezijske oblasti še niso komentirale.

So letalo ugrabili?

Vira, dobro seznanjena s potekom preiskave, sta po poročanju ameriške tiskovne agencije AP včeraj dejala, da je letalo v soboto, potem ko je že izginilo s civilnih radarjev, oddalo pet ali šest šibkih elektronskih signalov. A ti signali ne razkrivajo lokacije letala, niti niso dokaz, da je bilo letalo takrat sploh še v zraku.

Malezijske oblasti prav tako niso komentirale navedb britanskega Reutersa, ki poroča, da je letalo nekdo s pilotskimi izkušnjami usmeril proti Andamanskim otokom, arhipelagu, ki ga sestavlja 572 otokov, med katerimi jih je naseljenih le 37, ostale pa prekriva gost gozd. Anonimna vira, prav tako seznanjena s preiskavo, sta povedala, da je nekdo letalo proti otokom navigiral po ustaljenem zračnem koridorju. Še tretji vir blizu malezijske policije pa je za Reuters dejal, da se preiskovalci vse bolj osredotočajo na teorijo, da je nekdo s pilotskimi izkušnjami letalo namerno preusmeril z začrtane poti. »Za zdaj lahko povemo, da premišljujemo tudi o sabotaži, ugrabitev še ni povsem izključena.«

Indijska mornarica je danes sporočila, da je skorajda podvojila število ledij in letal, ki sodelujejo pri iskalni operaciji v Andamanskem morju, poleg tega pa bodo iskanje razširili še proti Bengalskemu zalivu.

Večdnevno tavanje v temi jezi svojce

Navedbe, da je letalo po tem, ko je izginilo s civilnih radarjev, skrenilo s smeri, so se sicer pojavile zelo kmalu. V sredo je malezijska vojska sporočila, da je morda doseglo otok Pulau Perak na severnem koncu Melaškega preliva, ene najbolj prometnih ožin, ki teče vzdolž zahodne obale Malezije. Danes pa preverjajo navedbe, da je celo doseglo Indijski ocean, kar je neodvisni strokovnjak za letalstvo Gerry Soejatman že označil za malo verjetno možnost. Območje je namreč dobro pokrito z vojaškimi radarji Malezije, Indije, Tajske in Indonezije. »Kako bi lahko neopazno prečkalo vse to? In če se je to res zgodilo, koliko ljudi v vojski bo ostalo brez službe?«

Svojci 239 potnikov in članov posadke so medtem vse bolj obupani in kritični do kaotične iskalne akcije, ki za zdaj ni obrodila nikakršnih sadov. »Tu okoli kroži mnogo zgodb. Zjutraj mi je neki moški dejal, da je letalo pristalo v Afriki,« je povedal 60-letni malezijski varnostnik, ki pogreša svojega sina. »Kako bom svojim vnukom pojasnil, da nihče ne ve, kje je njihov oče?« Nekateri še vedno upajo, da so njihovi ljubljeni živi in zdravi. »To je tekma s časom. Hitreje ko bodo razširili območje iskanja, več možnosti imajo naši družinski člani za preživetje. Upam, da je Malezija država, ki drži svoje obljube,« je povedal kitajski državljan Gao, eden od mnogih, ki v pekinškem hotelu čakajo na novice o svojih ljubljenih.

Usoda letala boeing 777, ki je v soboto malo po polnoči po lokalnem času vzletelo iz letališča v Kuala Lumpurju, tako ostaja skrivnost. Kot smo že poročali, je letalo približno uro po vzletu, okoli pol druge ure zjutraj po lokalnem času, ko je bilo nekje nad Tajskim zalivom med Malezijo in Vietnamom, izginilo na potovalni višini, pred tem pa ni oddalo klica v sili, sporočila o slabih vremenskih pogojih ali kakršnih koli drugih težavah. Med morebitnimi vzroki nesreče so po pisanju agencije AP eksplozija, okvara motorjev, silovita turbulenca, napaka pilota ali celo samomor.