Letta na začetku pogovorov o novi vladi naletel na zavrnitve

Stranki Severna liga ter Levica, ekologija in svoboda sta zavrnili sodelovanje v njegovi vladi.

Objavljeno
25. april 2013 10.20
ITALY-POLITICS-GOVERNMENT
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si, STA
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si, STA
Rim −  Italijanski stranki Severna liga ter Levica, ekologija in svoboda sta danes zavrnili sodelovanje v vladi mandatarja Enrica Lette. Letta naj bi si sicer želel majhne vlade z največ 18 ministri, seznama ministrov pa italijanskemu predsedniku Giorgiu Napolitanu menda ne bo predložil pred nedeljo.

Letta se je danes najprej sestal s stranko Levica, ekologija in svoboda, ki je že vnaprej napovedala, da ne želi biti del koalicije. Pri tem so danes vztrajali.

Letto so zavrnili tudi v Severni ligi. Vodja stranke Roberto Maroni je sicer Letti postavil tri pogoje, pod katerimi bi Severna liga podprla njegovo vlado. Zahteval je federalizacijo Italije, ustanovitev regije Severna Italija in zagotovilo, da bo 75 odstotkov na severu pobranih davkov lokalno porazdeljenih.

Stranka je sicer že vnaprej pričakovala, da bo Letta te pogoje zavrnil, in napovedala delovanje v opoziciji. Je pa Maroni zagotovil, da je njegova stranka pripravljena sodelovati pri bistvenih reformah.

Letta sicer seznama ministrov Napolitanu najverjetneje ne bo predstavil pred nedeljo, navajajo neuradni viri. V ponedeljek bi lahko potem novo vlado potrdila poslanska zbornica, v torek pa v senat.

Pričakovati je sicer, da bodo novo italijansko vlado podpirale Demokratska stranka, ki ji pripada tudi Letta, pa Ljudstvo svobode nekdanjega italijanskega premiera Silvia Berlusconija in sredinski blok odhajajočega italijanskega premiera Maria Montija.

Na težave pa bi Letta lahko naletel tudi v svoji stranki. Številni člani, tudi vidni, namreč nasprotujejo koaliciji z Berlusconijem. Ta za svojo stranko zahteva številna pomembna ministrska mesta, ukinil pa bi tudi davek na nepremičnine.

Letta je mandat v sredo sprejel z pridržkom, saj je vlado pripravljen sestaviti le, če bodo za to izpolnjeni določeni pogoji. V primeru uspešnih posvetovanj pa bi Letta lahko svojo ministrstvo ekipo v parlamentu predstavil že v začetku naslednjega tedna.