Letta že oblikuje seznam ministrov

Letta si je vzel dan za razmislek, da bi razrešil še zadnja odprta vprašanja v programu nastajajoče velike koalicije.

Objavljeno
26. april 2013 15.10
ITALY-POLITICS-GUVERNMENT
Ma. Ja., Mo. Z., Delo.si. STA
Ma. Ja., Mo. Z., Delo.si. STA
Rim - Mandatar za sestavo italijanske vlade Enrico Letta po četrtkovih posvetih s parlamentarnimi strankami že oblikuje seznam kandidatov za ministre. Vzel naj bi si tudi »dan za razmislek«, da bi razrešil še zadnja odprta vprašanja v programu nastajajoče velike koalicije med levico in desnico, poročajo italijanski mediji.

Letta se je danes, kot piše Slovenska tiskovna agencija, sestal z italijanskim predsednikom Giorgiom Napolitanom in mu poročal o poteku posvetovanj s strankami o sestavi vlade. Dotaknila sta se tudi ministrske liste, razkrivajo viri. Nova vlada naj bi bila sestavljena tako iz politikov kot iz strokovnjakov.

Med strokovnjaki naj bi v vladi med drugim sodeloval generalni direktor italijanske centralne banke Fabrizio Saccomanni, ki naj bi prevzel mesto gospodarskega ministra. Svoje položaje naj bi obdržali nekateri ministri iz vlade odhajajočega premiera Maria Montija, na primer ministrica za pravosodje Paola Severino, pa notranja ministrica Anna Maria Cancellieri ter minister za evropske zadeve Enzo Moavero.

Medtem naj bi sekretar stranke Ljudstvo svobode nekdanjega italijanskega premiera Silvia Berlusconija Angelino Alfano vodil obrambno ministrstvo, v zvezi z mestom ministra za delo pa se omenja nekdanjega torinskega župana Sergia Chiamparina. Monti bi lahko vodil zunanje ministrstvo, ta položaj pa bi lahko zasedel tudi drugi nekdanji italijanski premier Giuliano Amato.

Letta je glede oblikovanja vlade poudaril, da si v njej želi ljudi z izkušnjami, a ne takšnih z več desetletno kariero. S tem je nakazal, da si želi relativno mladih ministrov, s čimer bi zagotovil menjavo generacij v italijanski politiki.

Medijski mogotec Berlusconi, za mnoge v Demokratski stranki sporna točka nove vlade, je zagotovil, da ga ministrsko mesto ne zanima. »Napolitano si želi novo vlado mlade generacije in z več ženskami. To mene izključuje, kar pa je dobro. Nimam veselja vstopati v vlado,« je Berlusconi zagotovil v današnjem pogovoru za televizijo Canale 5. Sicer pa je Berlusconi prepričan, da bo Letta uspel združiti svojo Demokratsko stranko in Ljudstvo svobode v veliko koalicijo. »Pogajanja dobro napredujejo. Odnos s strani Lette je zelo pozitiven. Nobenih resnejših problemov ni,« je pojasnil Berlusconi.

V pogajanjih Lette z Ljudstvom svobode naj bi bilo odprto predvsem še vprašanje sicer nepriljubljenega davka na nepremičnine, ki ga želi desnica odpraviti, levica pa obdržati, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah italijanskih medijev naj bi Letta, ki ga je Napolitano za mandatarja za sestavo velike vladne koalicije imenoval v sredo, seznam kandidatov za ministre predložil v nedeljo.

Letta, sicer podpredsednik levosredinske Demokratske stranke, relativne zmagovalke volitev, je mandat sprejel ob pridržku, da vlade ne bo sestavljal za vsako ceno, ampak se bo najprej posvetoval z vsemi parlamentarnimi strankami. Po zaupnico v parlament pa naj bi nato odšel v začetku prihodnjega tedna. V ponedeljek naj bi glasovali v poslanski zbornici, v torek pa v senatu.

Glede na dosedanje pogovore Lette s predstavniki strank je že jasno, da bodo stranke Severna liga, Levica, ekologija in svoboda in gibanje Pet zvezd ostale v opoziciji.