Libanon prestregel ladjo z orožjem za sirske upornike

Ladjo so ustavili severno od Bejruta. Kapitana in posadko ladje so predali predstavnikom vojaške službe.

Objavljeno
28. april 2012 16.03
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Bejrut - Libanonska mornarica je v petek prestregla tovorno ladjo s stremi kontejnerji orožja, domnevno namenjenih sirskim uporniškim silam. Ladjo v lasti nekega Sirca so po navedbah libanonskih medijev natovorili v Libiji. Po navedbah libanonskih varnostnih sil je tovor na ladji pod imenom Luftalah II. obsegal težko strelno orožje, granate, rakete, katapulte in druga eksplozivna sredstva.

Ladja naj bi se po pisanju Slovenske tiskovne agencije na poti iz Libije sicer ustavila tudi v egiptovskem pristanišču Aleksandrija. Libanonske sile so jo ustavile okoli 50 kilometrov severno od Bejruta. Kapitana in posadko ladje so predali predstavnikom vojaške obveščevalne službe za zaslišanje.

V Siriji se medtem nasilje nadaljuje. V spopadih upornikov s sirsko vojsko je v regiji Damask umrlo najmanj deset ljudi, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Vladna tiskovna agencija SANA je medtem sporočila, da so v Alepu na severu države med spopadi med vladnimi silami in oboroženimi terorističnimi skupinami življenje izgubili trije vojake in dva terorista. Spopadi so izbruhnili tudi v bližini obmorskega mesta Latakia. Po navedbah aktivista so spopadi izbruhnili, ko so »predstavniki vojske in vojaki tamkajšnje vojaške baze dezertirali in s sabo odnesli orožje«.