Mednarodna skupnost pozdravlja prijetje Saifa al Islama

Mednarodno kazensko sodišče je libijske oblasti opozorilo, da so dolžne sodelovati s tožilstvom ICC.

Objavljeno
19. november 2011 11.28
Posodobljeno
19. november 2011 11.37
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

Tripoli − Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je nekaj ur po prijetju Saifa al Islama zahtevalo njegovo izročitev. 27. junija je namreč zanj, za njegovega očeta in za nekdanjega vodjo libijskih obveščevalcev Abdulaha Sanusija izdalo nalog za aretacijo zaradi zločinov proti človečnosti. Kot poroča britanski Telegraph, se tožilstvo ICC boji, da bodo v Libiji osvnovne pravice Saifa kršene. »ICC je izdal nalog za aretacijo. Libijske oblasti so dolžne sodelovati s sodiščem,« je povedal tiskovni predstavnik ICC Fadi el Abdalah.

Iz ICC so sporočili, da bo prihodnji teden v državo odpotoval vrhovni tožilec Louis Moreno-Ocampo, kjer se bo s predstavniki libijskih oblasti dogovoril o nadaljevanju postopka zoper Gadafijevega sina. Kot so povedali, tožilstvo ni izključilo možnosti, da bodo Saifu al Islamu sodili pred domačim sodišče. »V dogovoru z libijskim pravosodnim ministrom poskušamo zagotoviti, da bodo s Saifom al Islamom ravnali v skladu z zakonom,« je še povedala tiskovna predstavnica tožilca Florence Olara.

Prijetje najbolj iskanega Libijca po smrti Moamerja Gadafija so pozdravile tako Združene države Amerike, Francija kot Britanija. Vse so libijske oblasti pozvale, naj z obtoženim ravnajo v skladu s mednarodnim pravom. »To je velik uspeh za Libijce, zdaj mora postati še velika zmaga za mednarodno pravo,« je povedal britanski premier David Cameron.

Tudi iz Nata so sporočili, da zaupajo libijskim oblastem in Mednarodnemu kazenskemu sodišču. »Zaupamo, da bodo poskrbeli za pravično sojenje in tako zagotovili, da bo nova Libija zgrajena na podlagi prava in spoštovanja človekovih pravic,« je povedala tiskovna predstavnica Nata Oana Lungesc.

Saif al Islam se fizično dobro počuti

Pravosodni minister libijskega Narodnega prehodnega sveta (NPS) Mohamed al Alagui je sporočil, da so na jugu države, v bližini mesta Obari, aretirali Saifa al Islama, sina pred tedni ubitega polkovnika Moamerja Gadafija, za katerega se je dolgo ugibalo, kje se skriva.

Minister podrobnosti ni pojasnil, vir iz vrst novih libijskih oblasti pa je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da se je Saif v zadnjem času skrival v regiji Ubari na jugu države. Informacijo je že potrdil tudi vojaški poveljnik Bašir al Tlajeb, ki je pojasnil, da so Saifa al Islama skupaj s pomočniki, ki so ga poskušali pretihotapiti v sosednji Niger, ponoči aretirali borci iz mesta Zintan. Tlajeb je še povedal, da so ga odpeljali v Zintan, ki leži približno 170 kilometrov jugozahodno od Tripolija.

Saif al Islam je med izkrcavanjem iz letala na vprašanje Reuters, ali se dobro počuti, odgovoril le z »da«. Uporniki so ga sicer prijeli brez uporabe sile, ima pa 39-letnik poškodovano desno roko. Kot je povedal, je poškodbo utrpel med Natovim zračnim napadom. Njegovi pomočniki so pojasnili, da so konvoj avtomobilov, s katerim so 19. oktobra bežali iz mesta Bani Valid prestregla Natova letala. Dan pozneje so uporniki zajeli in ubili dolgoletnega libijskega voditelja Moamerja Gadafija.

Borci iz Zintana, sicer pripadniki precej močne frakcije, bodo sina nekdanjega libijske voditelja zadržati dokler ne bo oblikovana administracija, kateri bi ga lahko predali.

Novico o Saifovi aretaciji, do katere je prišlo le dan pred pomembnim mejnikom v libijski zgodovini − NPS je namreč napovedal, da bodo v ponedeljek predstavili novo vlado −, so v Tripoliju in Misrati pozdravili s streli v zrak in s hupanjem. Nove libijske oblasti so sicer že sporočile, da bodo s Saifom ravnale bolj primerno, kot so z njegovim očetom − še vedno ne povsem pojasnjene okoliščine smrti polkovnika Gadafija so jih po pisanju Al Džazire namreč precej osramotile.