Libija: ujetemu Gadafijevemu sinu bodo sodili doma

Nacionalni prehodni svet Seifa al Islama ne namerava izročiti Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC) v Haagu.

Objavljeno
20. november 2011 14.24
Posodobljeno
20. november 2011 14.37
R. T., Delo.si
R. T., Delo.si
Tripoli - Libijski nacionalni prehodni svet je danes sporočil, da v soboto aretiranega sina nekdanjega voditelja države Moamerja Gadafija, Seifa al Islama, ne bodo izročili Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC) v Haagu, temveč mu bodo sodili doma, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot so poudarili v prehodnem svetu, je zahteva libijskega ljudstva, da 39-letnemu Seifu al Islamu, ki je veljal za Gadafijevega naslednika na čelu države, za zločine nad ljudstvom sodijo v Libiji.

»ICC je zgolj sekundarno sodišče in narod ne bo dopustil, da bi Seifu al Islamu sodili v tujini,« je dejal libijski minister za informiranje Mahmud Šamam. Dodal je, da bo do začetka sojenja preteklo nekaj časa, kar pa je normalno.

Sodišče v Haagu je konec junija izdalo mednarodni zaporni nalog za Gadafijevega sina zaradi zločinov proti človečnosti med nasilnim zatrtjem protivladnih protestov v Libiji oziroma za »obsežne in sistematične napade« na libijske civiliste.

Če bi ga sodišče spoznalo za krivega, bi mu grozila dosmrtna ječa, medtem ko mu na sojenju v Libiji grozi smrtna kazen.

V Libijo naj bi v prihodnjih dneh prispel tožilec ICC Luis Moreno Ocampo, ki je v soboto novico o prijetju Seifa al Islama pozdravil rekoč, da je poglavitno, da so ga aretirali, da je na varnem in da mu bodo sodili.

Do zadnjega je branil očeta

Seifa al Islama so ujeli v soboto v puščavi na jugu Libije z dvema pomagačema, ki sta ga skušala pretihotapiti v Niger.

Devetintridesetletni Seif al Islam je drugi najstarejši Gadafijev sin. Pred začetkom protirežimskih protestov v Libiji februarja je dolgo veljal za očetovega najverjetnejšega naslednika, zaradi naprednih nazorov pa je bil za razliko od drugih Gadafijevih otrok priljubljen tudi na Zahodu.

Zaradi njegovega svetovljanstva in razgledanosti - v Tripoliju, Londonu in na Dunaju je študiral arhitekturo in ekonomijo, prijateljeval pa je s številnimi zahodnimi intelektualci - so številni upali, da bo državo moderniziral in demokratiziral. A po začetku uporov proti Gadafiju je odločno stopil v bran svojemu očetu in sodeloval pri nasilnem zatiranju protestov.