Macron in Conte zgladila diplomatski spor

Francoski predsednik Emmanuel Macron in italijanski premier Giuseppe Conte se bosta sestala v petek.
Fotografija: Emmanuel Macron je v torek Italijo obtožil neodgovornega ravnanja v zvezi z ladjo Aquarius. FOTO: Ludovic Marin/AFP
Odpri galerijo
Emmanuel Macron je v torek Italijo obtožil neodgovornega ravnanja v zvezi z ladjo Aquarius. FOTO: Ludovic Marin/AFP

Pariz – Po tem, ko je francoski predsednik Emmanuel Macron italijanske oblasti v torek obtožil neodgovornega ravnanja, ker ladji Aquarius niso dovolile pristati v katerem izmed italijanskih pristanišč, je danes izjavil, da Italije »ni hotel užaliti«.

Macronove izjave so sprožile diplomatski spor med državama, ogrozile so tudi petkovo srečanje francoskega predsednika in italijanskega premira Giuseppeja Conteja. Macron in Conte sta spor zgladila v telefonskem pogovoru v sredo zvečer, v katerem je Macron poudaril, da z nobenim komentarjem ni hotel užaliti Italije in italijanskega naroda, so danes sporočili iz urada francoskega predsednika. Voditelja sta v telefonskem pogovoru »potrdila zavezo Francije in Italije glede organizacije reševalnih akcij znotraj pravil o humanitarni zaščiti ljudi v nevarnosti«.



»Predsednik je spomnil, da je vedno branil potrebo po večji evropski solidarnosti z italijanskim narodom,« navajajo v Macronovem uradu. »Italija in Francija morata poglobiti dvostransko in evropsko sodelovanje za izvajanje učinkovite migracijske politike z državami izvora in tranzita,« so še poudarili v Parizu. Prav tako so sporočili, da petkovo srečanje Macrona in Conteja v Parizu ni odpovedano.



Na reševalni ladji MS Aquarius, ki zdaj pluje proti španski obali, je 629 beguncev in migrantov. FOTO: Kenny Karpov/AFP
Na reševalni ladji MS Aquarius, ki zdaj pluje proti španski obali, je 629 beguncev in migrantov. FOTO: Kenny Karpov/AFP

Komentarji: