Madžarska in IMF o posojilu v sredo

Madžarski pogajalec z IMF Tamas Fellegi se bo v sredo sestal s prvo damo sklada Christine Lagarde.

Objavljeno
09. januar 2012 12.30
Posodobljeno
09. januar 2012 12.38
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Budimpešta − Madžarski premier Viktor Orban je napovedal, da se je Madžarska pripravljena s predstavniki Mednarodnega denarnega sklada (IMF) o posojilu pogovarjati brez v naprej postavljenih pogojev.

Po objavi informacije se je padanje forinta ustavilo. Pretekli četrtek je bila vrednost forinta sicer najnižje v zgodovini te valute, saj je bilo treba za en evro odšteti kar 324 forintov. Na valutnem trgu je namreč vladala zaskrbljenost, da mednarodni posojilodajalci Madžarski ne bodo odobrili previdnostnega posojila v višini med 15 in 20 milijard evrov, piše Slovenska tiskovna agencija.

Vlada Fellegiju podelila mandat za pogajanja

V petek je premier Orban v Budimpešti tako sklical sestanek z guvernerjem madžarske centralne banke Andrasom Simorjem, gospodarskim ministrom Gyorgyjem Matolcsyjem, Fellegijem in vodjo urada predsednika vlade Mihalyjem Vargo.

Na novinarski konferenci po zaključku sestanka je Orban pojasnil, da sta se s Simorjem strinjala, da bi v interesu madžarskega gospodarstva pogovori z IMF morali steči čim prej. Zagotovil je še, da se bosta gospodarsko ministrstvo in centralna banka na dnevni ravni posvetovala o ukrepih za ponovno vzpostavitev zaupanja v forint, centralno banko pa je zaprosil tudi za prispevek pri snovanju načrta za spodbujanje madžarske gospodarske rasti.

Orban je poudaril, da je vlada dala Fellegiju mandat, da začne pogajanja in doseže dogovor brez dodatnih posvetovanj. Poleg IMF se je Fellegi dogovoril tudi za pogovore z Evropsko centralno banko (ECB), čeprav datum srečanja s predstavniki EU še ni znan.

Forint znova raste

Pogovori, zlasti pa povabilo Simorja, so vzbudili upanje, da bodo madžarske oblasti vendarle upoštevale zahteve mednarodnih posojilodajalcev, to pa je spodbudilo tudi rast vrednosti forinta, dodaja STA.

Forint se je v primerjavi z evrom okrepil že v petek, danes dopoldne pa je pridobil še 0,02 odstotka. Evro je tako stal 314,16 forinta. Dražijo se tudi delnice na borzi v Budimpešti. Indeks BUX je trenutno pri 16.435,80 točke, kar je 2,04 odstotka več kot ob koncu trgovanja v petek.