Madžarski predsednik podpisal sporne spremembe ustave

Nova ustava med drugim omejuje pristojnosti ustavnega sodišča in znova uvaja ukrepe, ki jih je sodišče že razveljavilo.

Objavljeno
26. marec 2013 15.06
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Budimpešta − Madžarski predsednik János Áder je podpisal zakon, s katerim so v veljavo stopile sporne spremembe ustave, piše Slovenska tiskovna agencija. Nova ustava med drugim omejuje pristojnosti ustavnega sodišča in znova uvaja ukrepe, ki jih je sodišče v zadnjih mesecih razveljavilo.

Ustavne spremembe oziroma t. i. četrti amandma so poslanci z 265 glasovi za in enajstimi proti sprejeli pred dobrima dvema tednoma.

Ustavno sodišče v skladu s spremembami ne bo več moglo razveljaviti zakona, ki je bil v parlamentu sprejet z dvotretjinsko večino, piše STA. Poleg tega odslej ne bo več moglo presojati o vsebini prihodnjih zakonskih sprememb in se sklicevati na svojo sodno prakso izpred uveljavitve nove madžarske ustave 1. januarja 2012.

Amandma znova uveljavlja tudi več določil, ki jih je ustavno sodišče pred tem razveljavilo. Med drugim družino definira kot »zakon med moškim in žensko« in parlamentu omogoča odločanje o pravnem statusu verskih skupnosti, piše STA.

Med kritiki nove ustave sta tudi predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso in generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjørn Jagland. Oba sta v zadnjih tednih izrazila obžalovanje, da niso imeli priložnosti pred sprejetjem »razpravljati in razjasniti« vsebine sprememb, piše STA. Te namreč po njunem prepričanju »zbujajo skrbi glede spoštovanja pravne države, prava EU in standardov Sveta Evrope«.