Madžarsko sodišče na zapor obsodilo hrvaškega ministra

Dve leti po nesreči blizu Kapošvara, v kateri sta umrli dve osebi, bo povzročitelj Radimir Čačić moral v zapor.

Objavljeno
14. november 2012 12.46
Posodobljeno
14. november 2012 13.02
CROATIA-CACIC/
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb

Zagreb − Županijsko sodišče v madžarskem Kapošvaru je dve leti po nesreči blizu Kapošvara prvega podpredsednika vlade in hrvaškega ministra za gospodarstvo Radimirja Čačića, glavnega povzročitelja nesreče, v kateri sta umrli dve osebi, obsodilo na enajstmesečno zaporno kazen in enajst mesecev pogojne kazni. Pritožba ni mogoča.

Nesreča se je zgodila pred dobrima dvema letoma na avtocesti proti Budimpešti, v njej sta umrla dva človeka. Čačić − njegov zagovornik je zagrebški odvetnik Čedo Prodanović, ki zagovarja tudi Iva Sanaderja v procesu Fimi medija - trdi, da je vozil po predpisih in »ne prehitro«, za nesrečo pa je bil domnevno kriv oblak megle, zaradi katerega se je zaletel v spredaj vozeči se avtomobil.

Radimir Čačić, ki se trenutno nahaja na službeni poti s številčno hrvaško gospodarsko delegacijo v Katarju, se sprva ni oglasil. Pozno popoldne, le nekaj ur po pristanku letala iz Katarja, pa je nepreklicno odstopil s položajev prvega podpredsednika hrvaške vlade in minustra za gospodarstvo. Predsednik hrvaške vlade Zoran Milanović je napovedal, da bo zamenjava znana najkasneje do konca tedna.

»Kost« je sicer pred tem z obema rokama pograbil prvi mož opozicijske HDZ Tomislav Karamarko, ki je dejal, da se je »le izkazalo, da je bilo imenovanje Radimirja Čačića v vlado avanturistična poteza Zorana Milanovića. S tem pa je tako vlada kot navsezadnje vsa država postala talec osebnih razmer Radimirja Čačića.«