Madžarsko tožilstvo: podjetje Mol ni podkupilo Sanaderja

Uskok poudarja, da odločitev madžarskega tožilstva nima nikakršnega vpliva na postopek, ki poteka pred zagrebškim sodiščem.

Objavljeno
30. januar 2012 16.01
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Zagreb − Madžarsko državno tožilstvo je zaključilo preiskavo afere Mol-Ina, v kateri je madžarska naftna družba osumljena podkupovanja nekdanjega hrvaškega premiera Iva Sanaderja v zameno za pomoč pri prevzemu upravljavskih pravic v hrvaški naftni družbi Ina. Glavni madžarski tožilec Imre Keresztes je po poročanju hrvaških medijev sporočil, da niso našli nobenega dokaza, ki bi uslužbence podjetja Mol povezal s podkupovanjem.

Hrvaško državno tožilstvo je na osnovi mednarodne pogodbe o pravni pomoči junija lani sprožilo preiskavo o potezah predsednika uprava in direktorja družbe Mol Zsolta Hernandija, ki ga obtožujejo podkupovanja Sanaderja. Madžarski preiskovalci so preiskavo sprožili 14. julija in odkrili, da ciprski podjetji, ki sta podkupnino v višini desetih milijonov evrov domnevno prenesli na račun švicarskega podjetja Roberta Ježića, podjetnika in Sanaderjevega dolgoletnega prijatelja, nista v lasti Mola, ampak v lasti ruskega investitorja. Kot so še ugotovili madžarski preiskovalci, so omenjena podjetja junija 2009 za vsoto desetih milijonov evrov menda podpisala pogodbo, katere cilj je bilo podpreti pobudo projekta Družba Adria, ki je za Rusijo posebnega pomena. Madžarsko državno tožilstvo je tako sklenilo, da trditve dvojice hrvaških državljanov, na osnovi katerih je hrvaško tožilstvo zahtevalo pogovor s Hernandijem, niso točne.

Odločitev nima vpliva na postopek na Hrvaškem

Hrvaški Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) poudarja, da odločitev madžarskega tožilstva nima nikakršnega vpliva na postopek, ki v tem primeru poteka pred zagrebškim sodiščem in v katerem je Sanader obtožen, da je od Hernandija sprejel podkupnino v višini desetih milijonov evrov. Kot so sporočili, o Hernadijevi domnevni vlogi pri podkupovanju Sanaderja še vedno poteka preiskava v Zagrebu.