Makedonci jutri izbirajo predsednika države

Na že petih predsedniških volitvah sta glavna tekmeca bolj ali manj izenačena.

Objavljeno
11. april 2014 17.42
Posodobljeno
12. april 2014 12.00
 Z. R., Delo
Z. R., Delo
Skopje – V Makedoniji bodo v nedeljo izbirali novega predsednika. Sedanjemu predsedniku Gjorgeju Ivanovu, kandidatu vladne konservativne stranke VMRO-DPMNE, se obeta ponovna izvolitev, vendar pa verjetno šele čez dva tedna v drugem krogu volitev.

Po zadnjih anketah sta si sicer s kandidatom glavne opozicijske Socialdemokratske zveze Makedonije (SDSM) Stevom Pendarovskim po podpori blizu, znaša okoli 30 odstotkov, a Ivanovu se obeta zmaga v drugem krogu.

51-letni Pendarovski je pravnik in profesor na fakulteti za politične znanosti.

Volilno kampanjo so zaznamovale večne teme v državi, kot so gospodarski problemi, visoka brezposelnost, približevanju EU in zvezi Nato ter nerešen spor glede imena Makedonije z Grčijo. Medtem ko je Ivanov na dobro obiskanih zborovanjih izpostavljal gospodarske uspehe vlade in omejitve pri iskanju rešitve spora o imenu, je Pendarovski pozival k soglasju glavnih strank za rešitev tega vprašanja, ki državo že leta ovira na poti v EU in Nato. Zavzema se tudi za odločanje na referendumu o tem vprašanju.

Nobeden predsedniški kandidat sicer volivcem ni pojasnil, kaj konkretno bo storil za rešitev spora z Grčijo.

Grčija že leta vztraja pri spremembi imena zaradi bojazni pred ozemeljskimi težnjami Skopja do njene severne pokrajine z istim imenom, kot tudi zaradi pravice do kulturne dediščine Aleksandra Velikega. Tako je že leta 2005 preprečila sprejem Makedonije v Nato, že devet let pa je blokiran tudi začetek pristopnih pogajanj Skopja z EU.

Po volilnem zakonu so volitve veljavne, če se jih v prvem krogu udeleži več kot 50 odstotkov volivcev, v drugem krogu čez 14 dni pa najmanj 40 odstotkov. Verjeten drugi krog volitev bo 27. aprila, ko bodo potekale tudi predčasne parlamentarne volitve. Njihov sklic je sicer predlagala vladna stranka DUI, potem ko jim v vladni koaliciji ni uspelo izbrati skupnega predsedniškega kandidata.

Na zadnjih predsedniških volitvah pred petimi leti je Ivanov zmagal na drugem krogu volitev z okoli 63 odstotkov glasov in premagal tekmeca iz vrst opozicijske SDSM Ljubomirja Frčkoskega (37 odstotkov). Volilna udeležba je bila 42-odstotna. Sedaj 53-letni Ivanov sicer pred zmago leta 2009 ni imel pomembne politične kariere. Bil je docent na Univerzi v Skopju, kjer je predaval politično teorijo in filozofijo. Po razpadu nekdanje Jugoslavije je bil urednik radia, v prvi vladi VMRO-DPMNE Nikole Gruevskega pa je bil od leta 2006 svetovalec.