Strmoglavljeno letalo: vojna obtoževanj se nadaljuje

Ukrajinske oblasti in uporniki so se dogovorili o začasnem premirju na širšem prizorišču tragedije.

Objavljeno
19. julij 2014 10.44
Posodobljeno
19. julij 2014 10.44
UKRAINE-CRISIS/AIRPLANE
Boris Čibej, zunanja politika
Boris Čibej, zunanja politika

Kijev - Danes so mesto, kamor je v četrtek strmoglavilo malezijsko potniško letalo, v katerem je umrlo 298 ljudi, od tega 80 otrok, začeli preiskovati mednarodni opazovalci.

Ukrajinske oblasti in uporniki so se dogovorili o začasnem premirju na širšem prizorišču tragedije, pač pa se nadaljujejo tako krvavi spopadi v Lugansku kot informacijska vojna med Moskvo na eni strani ter Kijevom in Washingtonom na drugi.

»Upam, da nam bodo teroristi dovolili delati,« je izjavil direktor ukrajinske obveščevalne službe Valentin Nalivajčenko po tem, ko se je z uporniki dogovoril o premirju. Prizorišče ni ustrezno zaščiteno, pravijo tako uporniki kot ukrajinske oblasti in predstavniki Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi. Ti so bili na kraju samem že v petek, a so se morali umakniti, ko je »vidno vinjeni stražar začel streljati v zrak, ko je eden od naših opazovalcev stopil iz dovoljenega kroga«, kakor je povedal predstavnik Ovseja Michael Bociurkiw.

Po informacijah, ki prihajajo iz Kijeva, je v petek ponoči skupina dvajsetih »teroristov« prisilila preiskovalce, da so jim izročili 34 trupel, ki so jih dotlej našli na prizorišču nesreče. Uporniki so te novice takoj zanikali. »Kaj bomo s temi trupli? Nasprotno, hočemo, da pridejo mednarodni izvedenci in jih odpeljejo,« je za rusko agencijo Ria novosti povedal neimenovani predstavnik tožilstva samooklicane Donecke ljudske republike.

Ukrajinska vojska prevzela nadzor nad delom Luganska

Sredi spopadov, ki jih spremlja ostra propagandna vojna, je težko izluščiti, kaj se je zgodilo in kaj se še dogaja. Po informacijah iz Kijeva je vladnim enotam po krvavih bojih, v katerih je umrlo vsaj 20 ljudi, uspelo »osvoboditi« jugovzhodni del Luganska, tamkajšnji uporniki pa pravijo, da jim je uspelo celo mesto »ubraniti«. Tudi o katastrofi malezijskega letala in dogajanjih na njenem prizorišču krožijo še vedno povsem nasprotne »informacije«. Tako so uporniki najprej sporočali, da so našli črni skrinjici, od katerih naj bi eno celo že poslali v Moskvo. Potem o njiju niso nič več vedeli, dokler ju niso spet našli. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes izjavil, da bi ju morali nujno izročiti mednarodnim preiskovalcem.

V ZDA na podlagi vojaških in obveščevalnih podatkov za sestrelitev malezijskega boeinga krivijo upornike. Tako v Kijevu kot v Washingtonu trdijo, da samohodnih raketometov Bukev, iz katerih je menda poletel smrtonosni izstrelek, »teroristi« niso zaplenili ukrajinski vojski, ki je z njimi tudi oborožena. Takšno orožje je lahko prišlo le iz Rusije, je že v petek povedala nekdanja ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton. V Moskvi tovrstne obtožbe označujejo za »nadaljevanje informacijske vojne«, kakor se je danes izrazil namestnik ruskega obrambnega ministra Anatolij Antonov. Opozoril je, da ima protiletalske sisteme Bukev v okolici prizorišča katastrofe nameščene tudi ukrajinska vojska, in se začudil, zakaj jih potrebuje, saj uporniki nimajo letal. »Bela hiša je bila še pred začetkom preiskave o katastrofi boeinga trdno prepričana, da pozna krivca. Nekoč je bila Bela hiša prav tako trdno prepričana, da ima [nekdanji iraški voditelj] Sadam [Husein] orožje za množično uničevanje,« je na svojem twitterju zapisal podpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin.