Maliki nekaterim sunitom ponudil amnestijo

Na stran skrajne sunitske milice Isil so stopili številni suniti, razočarani nad iraško vlado. Premier jim zdaj podaja roko.

Objavljeno
02. julij 2014 18.51
IRAQ-SECURITY/MALIKI
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Bagdad - Iraški premier Nuri al Maliki je danes ponudil amnestijo nekaterim podpornikom sunitskih skrajnežev, ki izvajajo ofenzivo na severu Iraka. Zavrnil pa je trditev oblasti v kurdski avtonomni regiji, da bodo ohranili nadzor v krajih, ki so jih ubranili pred skrajneži, piše Slovenska tiskovna agencija.

»Razglašam amnestijo za vsa plemena in ljudi, ki so sodelovali v akcijah proti državi, a so se zdaj spametovali, niso pa sodelovali v pobijanjih,« je dejal v rednem tedenskem televizijskem nagovoru.

Po navedbah STA se zdi, da pomeni presenetljiva odločitev Malikija poskus razbitja širokega zavezništva džihadistov, privržencev usmrčenega bivšega diktatorja Sadama Huseina ter protivladnih plemen, ki so zavzeli velike dele na severu in zahodu Iraka, zaradi česar se je razselilo več sto tisoč ljudi.

Zavrnil pa je izjavo voditelja Iraškega Kurdistana Masuda Barzanija, ki je minuli teden dejal, da bodo ohranili nadzor v Kirkuku, z nafto bogatem mestu na severu Iraka, in drugih krajih, ki so jih ubranili, potem ko so se iraške sile iz njih umaknile pred ofenzivo sunitskih skrajnežev, piše STA.

»Nihče nima pravice, da izkorišča dogodke z razglasitvijo izvršenih dejanj, kot se je zgodilo v primeru regije Kurdistan. To zavračamo,« je dejal.

Barzani je v pogovoru za BBC v torek napovedal, da bodo iraški Kurdi v nekaj mesecih izvedli referendum o neodvisnosti. Čas za izvedbo referenduma je po njegovi oceni pravi, saj je Irak po ofenzivi sunitskih skrajnežev že tako ali tako razdeljen.

Skrajna islamistična skupina Isil je ob podpori sunitskih skupin od začetka ofenzive 9. junija osvojila velika območja na severu in zahodu Iraka. V nedeljo je ob tem na zasedenih območjih v Iraku in sosednji Siriji razglasila islamski kalifat. Svoje ime je iz Islamska država Iraka in Levanta skrajšala v Islamska država, za kalifa pa imenovala svojega vodjo Abuja Bakra al Bagdadija.

Bagdadi je v torek muslimane pozval, naj se jim pridružijo pri izgradnji islamske države. Vojake je pozval k boju, vse ostale pa k preselitvi v novo islamsko državo, še posebej pa učenjake, sodnike ter ljudi z zdravniškimi, administrativnimi in vojaškimi izkušnjami, še piše STA.