Mandlji razkrili goljufivo tehtnico

Kako je kupec Marin postal slaba vest hrvaških trgovcev.

Objavljeno
23. april 2014 18.43
*uho* Zeleni zabojček
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb

Zagreb – Marin Starčić je povsem običajen fant, ki si je pač zaželel mandljev. Kakšnih deset dekagramov, kar bi ga stalo deset kun (približno 1,3 evra). Odšel je do trgovine, v vrečko nasul deset dekagramov mandljev, jih postavil na tehnico, ki pa je pokazala težo 23 dekagramov, znesek pa 25 kun oziroma približno 3,3 evra. Potem se je zgodba šele pravzaprav začela.

Po tehtanju se je Marin začudil, kako se je mogel za toliko zmotiti, zato je tehtanje ponovil še na drugi tehtnici. Rezultat je bil enak. Hudiček pa mu še ni dal miru, zato je na tehtnico položil še že zapakirano zeleno, ki naj bi bila, kot je pisalo na ovoju, težka 237 gramov. Tehtnica pa je pokazala presenetljivih 350 gramov. In potem je Marinu postalo jasno, kaj se pravzaprav dogaja. S tehtnicami! Odšel je domov in vse skupaj zabeležil na enem od družbenih omrežij. Ni bilo treba dolgo čakati, da se je usul plaz podpore in očitkov na delovanje trgovcev in njihovih (ne)uravnanih tehtnic.

»Ne, nisem nikakršen manijak, ki bi se sprehajal od trgovine do trgovine, od marketa do marketa in preverjal tehtnice in reklamiral vsako malenkost. Navsezadnje sploh nisem reden kupec v supermarketih; še najmanj na Hrvaškem. Morda sem le malce obremenjen s številkami, zaradi česar mi je v oči in skozi možgane tudi takoj švignila očitna razlika med količino in ceno ter zaradi tega tudi ponovil tehtanje; na drugi tehtnici. Zato mi tudi ni povsem jasen odgovor trgovine, ki zatrjuje, da gre za osamljen primer. Sprašujem se, kako osamljen, ko pa sta obe tehtnici 'goljufali'«, je za hrvaške medije povedal Marin Starčić.

Hrvaški novinarji so se zelo hitro odzvali in preverili delovanje tehtnic po trgovinah, še zlasti po velikih trgovskih središčih. Dobili so občutek, da »kar naenkrat delujejo kot ur'ca«. In se vprašali, ali so tako delovale tudi pred Marinovim odkritjem, da je deset dekagramov po trgovskem izračunu pravzaprav skoraj 11 dekagramov ali pa se je vmes nemara le zgodilo kakšno »redno uravnavanje tehtnic …« In si bili skoraj enotni, da je prav Marinovo razkritje nagnalo vsaj malo strahu v trgovske kosti. »Ma, dajte no, dajte. Zdaj več ni strahu. Kar so trgovci pokradli, so pokradli in zdaj, ko jih je nekdo razkrinkal, bi bilo samomorilsko, če bi na neuravnanih tehtnicah kradli še naprej,« je za reški Novi list dejal eden od kupcev. Na tistega kamnitega ribiča, prodajalca rib, na eni od tržnic kjerkoli že, ki je po legendi, pred sto leti nezaupljivi gospodinji dejal, naj takoj okamni, če njegova tehtnica ne kaže pravilno, pa so tako ali tako že (skoraj) vsi trgovci pozabili.