Marinec odpuščen zaradi izjav proti Obami

Vojak Gary Stein je med drugim na svoji strani spletnega socialnega omrežja zapisal, da je Obama strahopetnež.

Objavljeno
26. april 2012 09.40
Posodobljeno
26. april 2012 10.23
T. Sch., Delo.si
T. Sch., Delo.si
Washington - Zaradi neprimernega vedenja so ameriški marinci odpustili 26-letnega narednika Garyja Steina, potem ko se je med drugim na svoji strani spletnega socialnega omrežja Facebook izrekel proti ameriškemu predsedniku Baracku Obami in prek spleta prodajal nalepke za odbijač z napisom »NOBAMA 2012«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predstavnik marincev je povedal, da so ga odpustili nečastno, kar pomeni, da se mu zmanjša veteranska plača, tako tudi čin.

Stein je podal svoje mnenje o Obami tako na Facebooku kot na drugih spletnih straneh. Obamo je označil kot strahopetneža in ekonomskega ter verskega nasprotnika. Prigovarjal je sodržavljanom, naj ne glasujejo za Obamo na novembrskih predsedniških volitivah in postavil spletno stran Armed Forces Tea Party, ki bi naj bila v podporo gibanju čajankarjev.

Kot predsednik je Obama vrhovni poveljnik ameriških oboroženih sil. Steinovi odvetniki so zagovarjali njegova dejanja, češ da niso bila storjena v času službe ter da je vsak opravičen do lastnega mnenja. Stein je nekaj let služil kot marinec v Iraku, dodaja AFP.