Mavretanija Libiji izročila nekdanjega vodjo obveščevalne službe

Mavretanija je po več mesecih izročila nekdanjo desno roko pokojnega libijskega samodržca Moamerja Gadafija.

Objavljeno
05. september 2012 11.39
Posodobljeno
05. september 2012 11.48
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Nouakchott − Mavretanija je novim libijskim oblastem po več mesecih izročila nekdanjega vodjo libijske obveščevalne službe in desno roko pokojnega samodržca Moamerja Gadafija − Abdulaha al Senusija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot smo na Delu že poročali, so Senusija sredi marca aretirali na letališču v mavretanski prestolnici Nouakchott, kamor je z lažnim potnim listom menda pripotoval iz Casablance.

Gadafijevega svaka zaradi njegove domnevno ključne vloge pri poskusu zadušitve protirežimske vstaje sicer išče tudi Mednarodno kazensko sodišče, ki je zanj že julija lani izdalo zaporni nalog. Kot trdi ICC, je posredni krivec za zločine proti človečnosti, do katerih je prihajalo v »uporniški prestolnici« Bengazi.

Senusi je bil na begu že vse od 20. oktobra lani, ko so sile libijskega Narodnega prehodnega sveta zavzele Sirto, pri čemer je bil ubit tudi Gadafi. Iz Nigerije in Malija so sicer že oktobra sporočili, da so Senusi in več njegovih privržencev prečkali njihovo ozemlje. Mesec dni pozneje so nove libijske oblasti sicer sporočile, da so ga aretirali, a dokazov niso predložili.