Mediji: EU za sever Kosova predlagala začasno upravo

Predlog se zgleduje po erdutskem sporazumu, s katerim so uredili vključitev vzhodne Slavonije, v hrvaško državno ozemlje.

Objavljeno
04. april 2013 15.34
SERBIA-KOSOVO-EU-TALKS-FEATURE
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Beograd, Priština − Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton je po poročanju tako srbskih kot kosovskih medijev na pogajanjih med Beogradom in Prištino predlagala začasno upravo EU na severu Kosova, piše Slovenska tiskovna agencija.

Po poročanju srbskega dnevnika Danas se predlog zgleduje po erdutskem sporazumu, s katerim so ob koncu leta 1995 uredili vključitev vzhodne Slavonije, ki je bila pod upravo Srbov, v hrvaško državno ozemlje.

Beograd in Priština si že dalj časa prizadevata doseči dogovor o občini za kosovske Srbe oziroma združitvi srbskih občin na severu Kosova in njihovih pooblastilih. Kot je v sredo zvečer za srbsko televizijo RTS dejal podpredsednik srbske vlade Aleksandar Vučić, ostaja med drugim sporna velikost te občine.

Po mnenju Prištine bi morali vanjo vključiti sedem občin. Na severu Kosova so trenutno štiri srbske občine. Če bi priključili še tri, med njimi tudi južni del Kosovske Mitrovice, bi Srbi predstavljali manjšino. Po navedbah Vučića samo v južnem delu Kosovske Mitrovice živi okoli 70.000 Albancev, v štirih srbskih občinah pa 43.000. Po besedah Vučića to pomeni, da bi albanska večina sama odločala o vsem.

Srbija je po besedah podpredsednika srbske vlade trenutno v »dramatičnem« položaju, ko mora izbrati med »dvema strašnima možnostma«. Ponujeni načrt za sever Kosova je slab, prav tako slaba pa je zavrnitev načrta, saj bi Srbiji to zaprlo vrata pred svetom in prineslo manj denarja za njen proračun in gospodarstvo. »Beograd se bo moral v naslednjih 96 urah odločiti za manj slabo možnost,« je dejal Vučić.

Predsednica odbora srbske skupščine za zadeve EU Milica Delević je danes za srbski dnevnik Blic opozorila, da brez dogovora o Kosovu Srbija ne bo mogla začeti pogajanj z EU. Srbski premier Ivica Dačić pa je prihodnji torek označil kot dan D za Srbijo, saj mora Beograd najkasneje do takrat sporočiti, ali soglaša z dogovorom za sever Kosova.

»Ashtonova nam je rekla, da ne bo več pogajanj. Pritiski so bili veliki. V nekem trenutku mi je visoki politik z Zahoda rekel: Sami ste. Nimate izbire,« je za časnik Alo dejal Dačić. Dodal je, da je mednarodna skupnost na strani Prištine, Srbija pa je prepuščena sama sebi, da se bori. »V tem trenutku vam ne morem povedati, kakšen bo naš odgovor, saj se bo državni vrh o tem ponovno posvetoval,« je še dejal srbski premier.

Srbski predsednik Tomislav Nikolić se po neuspešnem koncu zadnjih pogovorov med Srbijo in Kosovom v Bruslju vse do danes uradno še ni odzval.