Mednarodna skupnost stopnjuje pritisk na sirski režim

Svoje veleposlanike je iz Sirije odpoklicalo več evropskih držav in članice Sveta za zalivsko sodelovanje.

Objavljeno
07. februar 2012 08.47
Posodobljeno
07. februar 2012 08.47
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

Damask − Medtem ko se v Siriji nadaljuje nasilje varnostnih sil nad civilisti, v državi pa se mudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov, mednarodna skupnost stopnjuje pritisk na režim predsednika Bašarja al Asada. Evropska unija tako razmišlja o novih sankcijah proti sirski centralni banki in o uvedbi prepovedi trgovanja z zlatom in ostalimi dragocenimi kovinami, več držav pa je iz Sirije odpoklicalo svoje diplomatsko osebje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francija, Italija, Španija in Nizozemska so svoje veleposlanike tako poklicale na posvetovanje in se s tem pridružile Veliki Britaniji in Belgiji, ki so ta korak storile že včeraj, medtem ko so Združene države Amerike svoje veleposlaništvo v Damasku zaprle. Pariz je obsodil »vse večjo represijo«, Rim pa izrazil ogorčenje nad »nesprejemljivim nasiljem, ki ga režim iz Damaska vrši nad civilnim prebivalstvom«. Poleg tega je nemški zunanji minister Guido Westerwelle danes sporočil, da Berlin zaenkrat ne namerava zapolniti praznega sedeža na nemškem veleposlaništvu v Siriji, ki ga je prejšnji odposlanec Andreas Reinicke pred dnevi zapustil zaradi novega delovnega mesta v Evropski uniji.

Pritisku na Sirijo pa so se pridružile tudi Zalivske države. Članice Sveta za zalivsko sodelovanje so se zaradi »množičnega pokola« neoboroženih civilistov v Siriji namreč odločile izgnati sirske veleposlanike, iz Damaska pa odpoklicati svoje. Kot so sporočile, ne vidijo smisla v nadaljevanju diplomatskih odnosov, »potem ko je sirski režim zavrnil vse poskuse in vsa iskrena arabska prizadevanja za rešitev krize in končanje prelivanja krvi«. Savdska Arabija, Katar, Kuvajt, Bahrajn so svoje veleposlanike tako že odpoklicale, Združeni arabski emirati in Oman pa morajo to še storiti.

Včeraj ubitih sto civilistov, nasilje se nadaljuje

Nasilje varnostnih sil nad prebivalci Homsa in okoliškimi kraji se nadaljujejo tudi danes. V četrti Baba Amr že od sinoči odmevajo eksplozije. »Vsakih pet minut odjeknejo približno štiri eksplozije,« je za francosko tiskovno agencijo AFP eden od tamkajšnjih aktivistov Abu Rami. »Razmere so slabe. Gibanje je omejeno. Povsod so ostrostrelci,« je povedal. V obleganih mestih zmanjkuje tudi hrane in zdravil.

Po podatkih sirskega observatorija za človekove pravice je bilo včeraj samo v Homsu ubitih 65 ljudi. Vsaj 13 ljudi je umrlo v provinci Idlib in okoli 15 v bližini Damaska. Po podatkih te organizacije je od začetka protestov sredi marca v Siriji umrlo 6000 civilistov.

Sirska vlada pod pritiskom mednarodne skupnosti očitno ne popušča. Danes je znova presegla, da se bo še naprej borila proti »oboroženim terorističnim skupinam«. Te naj bi bile po besedah notranjega ministra odgovorne za smrt civilistov, prav tako pa je pod njihovimi streli včeraj padlo šest pripadnikov varnostnih sil.

Unicef: V Siriji ubitih 400 otrok

Po podatkih Unicefa je bilo od konca januarja v Siriji ubitih 400 otrok, prav toliko so jih oblasti aretirale. Kot je povedala tiskovna predstavnica Marixie Mercado, očividci pričujejo o naključnih aretacijah otrok, ki jih v priporih mučijo in spolno zlorabljajo. Do podatkov so prišli s pomočjo sirske človekoljubne organizacije.