Merklova za črno-rumena vladajočo koalicijo tudi po letu 2013

Nemška kanclerka morebitne velike koalicije med CDU in socialdemokrati ni izključila.

Objavljeno
17. september 2012 15.29
GERMANY-POLITICS-MERKEL
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Berlin - Nemška kanclerka Angela Merkel se je danes v Berlinu, približno leto dni pred novimi parlamentarnimi volitvami v Nemčiji, zavzela za nadaljnji obstoj koalicije med krščanskimi demokrati (CDU) in liberalci (FDP). Ni pa povsem izključila tudi možnosti velike koalicije, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Največ politične enakosti ima CDU po njenih besedah še vedno s FDP. »Zaradi tega bi si prizadevala za tovrstno koalicijo in zato bom to tudi storila,« je dejala Merklova. Morebitne velike koalicije med CDU in socialdemokrati ni izključila, da pa vsekakor ne namerava delati na tem.

Merklova je govorila tudi o krizi v evrskem območju in se v zvezi s tem zavzela za še tesnejše sodelovanje z evropskimi partnerji. »Potrebujemo večjo povezanost,« je po poročanju STA dejala nemška kanclerka. Dodala je, da to še posebej velja za gospodarsko-politično koordinacijo, ki jo je treba izboljšati. Se je pa po njenem mnenju v zadnjih mesecih v Evropi zgodilo več kot prej v letih.

Glede spora pri neomejenih nakupih posojil prek Evropske centralne banke je Merklova podprla guvernerja bundesbanke Jeansa Weidmanna in dejala, da je Wiedmannovo vmešavanje samoumevno in vedno dobrodošlo. Financiranje držav pred ECB pa je izključila. »Meja je jasna,« je zatrdila kanclerka in dodala, da je odločilno izboljšanje konkurenčnosti, zaradi česar se morajo nadaljevati reforme v kriznih državah.

Merklova je nadalje prepričana, da bo Nemčiji uspelo, da bo do konca leta 2022 država brez jedrske energije.

V več kot 90-minutnem nastopu pred nemškimi novinarji je Merklova spregovorila še o iranskem jedrskem programu in se ponovno zavzela za politično rešitev. »Menim, da možnosti za politično rešitev še niso izčrpane,« je izjavila, a po pisanju STA izrazila tudi razočaranje nad pomanjkanjem napredka na pogovorih s Teheranom.