Milorad Dodik namerava LGBTIQ+ osebam prepovedati vstop v šole

Odločitev je predsednik Republike Srbske naznanil po tem, ko so aktivisti napovedali kazensko ovadbo proti njemu zaradi spodbujanja k sovraštvu in nasilju.
Fotografija: Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je napovedal diskriminatorno in homofobno zakonodajo. FOTO: Dado Ruvic/Reuters
Odpri galerijo
Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je napovedal diskriminatorno in homofobno zakonodajo. FOTO: Dado Ruvic/Reuters

V Republiki Srbski bodo v prihodnjih mesecih sprejeli zakon, s katerim bodo pripadnikom LGBTIQ+ skupnosti (torej lezbijkam, gejem, biseksualcem, transspolnim, interspolnim, queer in drugim osebam, katerih spolna identifikacija ali usmerjenost ni heteronormativna) prepovedali vstop v izobraževalne ustanove, je v četrtek napovedal predsednik te entitete Milorad Dodik. Do grožnje prihaja potem, ko so aktivisti napovedali kazensko ovadbo proti Dodiku zaradi spodbujanja k sovraštvu in nasilju.

»Republika Srbska bo v naslednjih mesecih sprejela zakon, ki bo članom LGBTIQ+ skupnosti prepovedal vstop v vrtce, šole in univerze. Ne bodo mogli delati, pristopati ustanovam ali širiti propagande,« je pozno v četrtek za lokalno televizijo K3 napovedal Dodik.

image_alt
SDS se spogleduje s homofobijo na madžarski način

Ob tem je pojasnil, da ta zakon izhaja iz institucionalne odgovornosti oblasti po ohranjanju »tradicionalnih in družinskih vrednot,« poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Do napovedi o novi zakonodaji prihaja potem, ko je skupina okoli 30 huliganov v soboto v Banjaluki fizično napadla približno 50 članov nevladnih organizacij, ki se zavzemajo za zaščito pravic LGBTIQ+ oseb. V napadu so bile ranjeni trije ljudje, policija pa doslej ni odkrila ali prijela nobenega od napadalcev.

Aktivisti so zatem v ponedeljek napovedali kazenski ovadbi proti Dodiku in županu Banjaluke Drašku Stanivukoviću zaradi javnega spodbujanja k sovraštvu in nasilju nad pripadniki skupnosti LGBTIQ+.

Preberite še:

Komentarji: