Ministri evroskupine jutri o Cipru

Dogovor s posojilodajalci mora Ciper doseči do ponedeljka, sicer bo ostala brez pomoči ECB njenim bankam.

Objavljeno
23. marec 2013 08.59
Posodobljeno
23. marec 2013 08.59
Pi. K., J. S. S., Delo.si
Pi. K., J. S. S., Delo.si

Nikozija, Bruselj - Ciprski finančni minister Michalis Saris je danes delegaciji trojke posojilodajalcev – EU, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada – na pogovorih v Nikoziji predstavil načrt za rešitev države pred bankrotom oziroma zagotovitev posojila v višini 10 milijard evrov.

Trojka posojilodajalcev zahteva, da Nikozija v zameno zbere 5,8 milijarde evrov. Dogovor s posojilodajalci mora Ciper doseči najkasneje do ponedeljka, sicer bo otoška država ostala brez izredne likvidnostne pomoči Evropske centralne banke (ECB) njenim bankam, kar bi najverjetneje vodilo v dokončen propad ciprskega bančnega sistema.

Kot je dejal Saris, so na sestanku dosegli »pomemben napredek«, a morajo rešiti še nekaj vprašanj. Po njegovih besedah so odprta samo še dva do tri vprašanja.

Po virih s finančnega ministrstva naj bi moral Ciper trojki razjasniti vprašanje solidarnostnega sklada, ki ga je parlament potrdil v petek in ki vključuje tudi pokojninske sklade.

Govorili naj bi tudi o davku na bančne vloge. Gre za enega bolj spornih ukrepov. Davek naj bi plačali le imetniki bančnih vlog, ki presegajo 100.000 evrov, znašal pa naj bi do 15 odstotkov. Ciprski mediji so sicer danes poročali, da naj bi najverjetneje največja ciprska banka Bank of Cyprus uvedla 20 do 25-odsotni davek na bančne vloge nad 100.000 evrov. Poslanci so sicer ta davek v drugačni obliki pred dnevi odločno zavrnili. Sporna pa je bila predvsem obdavčitev vlog do 100.000 evrov.

Iz ključnih članic Unije, predvsem iz Nemčije, so te dni že prihajala predvsem trda sporočila Angele Merkel, ki je v vlogi »železne kanclerke« zavrnila ciprski predlog, načrt B, po katerem naj bi v solidarnostni sklad vključili pokojninske zavarovalnice. Nikozijo je opozorila, naj ne preizkuša potrpežljivosti partnerjev iz območja evra, in ga kritizirala, ker več dni ni bil v stiku s trojko.

Ciprski parlament je včeraj zvečer na nujni seji sprejel prve tri od osmih ukrepov, ki jih je predložila vlada. Podporo je dobila vzpostavitev osebnega investicijskega solidarnostnega sklada, ki bi med drugim nacionaliziral sredstva iz pokojninske blagajne in izdal obveznice na račun prihodnjih dohodkov od prodaje naravnega plina, ki se nahaja ob ciprski obali. Podprli so tudi nadzor kapitala, s čimer bi preprečili beg denarja iz ciprskih bank, ko se bodo po desetih dneh končno odprle v torek.

Poslanci so izglasovali tudi prestrukturiranje bank, ki ga je predlagala ciprska centralna banka. V skladu s tem ukrepom bodo ločili dobre terjatve od slabih, še posebej v drugi največji posojilni banki Laiki. Ta najbolj sporen od treh sprejetih ukrepov so poslanci sprejeli s 26 glasovi za in dvema proti, 26 poslancev se je vzdržalo.

»Ne bankrotu Cipra«

Iz Nikozije  poročajo, da se je proti predsedniški palači odpravilo okoli tisoč bančnih uslužbencev, ki se bojijo za svoje službe. Ustavili so se pred predsedstvom, nato pa krenili pred finančno ministrstvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Roke stran od varčevalnih skladov«, »Ne bankrotu Cipra«, »Pustite nam sanje«, piše na transparentih.