Ministri o uvedbi davka na finančne transakcije

Finančni ministri bodo razpravljali tudi o priporočilih članicam unije za ureditev javnih financ in izvedbo strukturnih reform.

Objavljeno
22. junij 2012 11.17
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Finančni ministri EU bodo danes v Luksemburgu razpravljali o uvedbi davka na finančne transakcije. Ker je dogovor o uvedbi tega davka na ravni celotne unije malo verjeten, se pričakuje, da bodo njegove največje zagovornice same stopile korak naprej in predlagale okrepljeno sodelovanje na tem področju, piše Slovenska tiskovna agencija.

V evropski komisiji so sicer v minulih dneh pojasnili, da nočejo ničesar prejudicirati in da je treba počakati na današnje zasedanje. »Če dogovor na ravni vseh 27 članic ne bo mogoč in če bo skupina držav predlagala okrepljeno sodelovanje, bomo ta predlog preučili v zelo odprtem duhu,« so zapisali.

Tudi v danskem predsedstvu so bili zelo previdni. Poudarili so, da bodo pozorno poslušali mnenja članic in da bodo končni sklepi izraz teh mnenj. Čeprav ne pričakujejo, da »bo dogovor padel z neba«, pa opozarjajo, da je okrepljeno sodelovanje le »skrajna rešitev« in da je še veliko drugih možnosti.

Finančni ministri bodo razpravljali tudi o priporočilih članicam unije za ureditev javnih financ in izvedbo strukturnih reform, ki jih je konec maja podala evropska komisija. Slovenija se je na tem izpitu odrezala slabo, saj je komisija ocenila, da v minulem letu ni izvedla nobene bistvene reforme.

Poleg tega bodo ministri po pisanju STA govorili o prihodnjem večletnem proračunu EU za obdobje 2014-2020, ustavili postopka zaradi prekomernega javnofinančnega primanjkljaja proti Nemčiji in Bolgariji ter umaknili odločitev o kaznovanju Madžarske z zamrznitvijo evropskih sredstev, ki je bila predvidena za januar prihodnje leto.

Evropska komisija bo ministrom predstavila predlog za vzpostavitev evropskega okvira za preprečevanje in reševanje bančnih kriz brez obremenitve davkoplačevalcev, ki velja za prvi korak k bančni uniji, a poglobljene razprave predvidoma še ne bo, za konkretne odločitve pa je sploh še prezgodaj.