Mladića zaradi slabega počutja odpeljali v bolnišnico

Med pričanjem nekdanjega političnega svetovalca ZN je sodnik opazil, da s 70-letnim Mladićem nekaj ni v redu.

Objavljeno
12. julij 2012 14.48
Mo. Z., Mo. B., Delo.si
Mo. Z., Mo. B., Delo.si
Haag - Nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov, generala Ratka Mladića, ki mu na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine v nekdanji Jugoslaviji sodijo zaradi genocida in zločinov proti človečnosti, so danes zaradi slabega počutja odpeljali v bolnišnico.

»Mladić se ni počutil dobro in preventivno so ga odpeljali v bolnišnico,« je po pisanju Slovenske tiskovne agencije povedala tiskovna predstavnica sodišča Nerma Jelačić.

Med pričanjem nekdanjega političnega svetovalca ZN Davida Haarlanda je sodnik Alphons Orie opazil, da s 70-letnim Mladićem nekaj ni v redu. »Se počutite slabo? Potrebujete zdravnika?« ga je vprašal in takoj zatem prekinil sojenje.

Orie je nato sporočil, da bo razpravni svet o nadaljevanju razpravljal v petek ob 9. uri zjutraj, ker še ni znano, kdaj bo Mladić spet lahko navzoč na sojenju. Pojasnil je, da se bo tedaj bodisi nadaljevalo Harlandovo pričanje bodisi bodo govorili o Mladićevem zdravstvenem stanju.

Neimenovani viri blizu Mladićevi obrambi so povedali, da bo general do nadaljnjega ostal na zdravljenju v eni od bolnišnic v Haagu, kjer bodo opravili dodatne preiskave. Vir je sicer prepričan, da Mladićevo življenje ni ogroženo.

Haaško sodišče praviloma ne izdaja podatkov o zdravstvenem stanju obtožencev, ker gre za zasebne zadeve.

Mladića sodišče po osebni in poveljniški odgovornosti v enajstih točkah obtožuje za vojne zločine, zločine proti človečnosti in genocid med vojno v BiH, tudi za genocid najmanj 8000 Bošnjakov v Srebrenici julija 1995 in obleganje Sarajeva.

Mladića so 26. maja lani po 16 letih skrivanja prijeli v Srbiji, sojenje v Haagu pa se je z uvodnimi besedami tožilstva začelo 16. maja letos. V ponedeljek so začele v okviru procesa nastopati prve priče tožilstva.

Mladić je po besedah svojega odvetnika Branka Lukića preživel tri možganske kapi ter je deloma paraliziran, še piše STA.