Moskva: policija razgnala »okupatorske« protestnike

Nekaj aktivistov se je iz trga pod spomenikom pesnika Kunanbajeva preselilo na drugo lokacijo v središču Moskve.

Objavljeno
16. maj 2012 11.55
Posodobljeno
16. maj 2012 12.11
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Moskva − Moskovska policija je v središču ruske prestolnice danes pridržala 23 ljudi in razbila osem dni trajajoči »okupatorski protest«, ki se je po vnovični zaprisegi ruskega predsednika Vladimirja Putina pred dobrim tednom dni razvil na trgu pod spomenikom kazaškega pesnika Abaja Kunanbajeva, zaradi česar se ga je oprijelo ime Okupiraj Abaja.

Kot je za tamkajšnjo televizijo povedal namestnik policijskega poveljnika Jurij Zdorenko, se protestniki izselitvi niso upirali. »Vse se je izšlo precej mirno, in je potekalo v skladu z zakonom,« je dodal. Eden od pridržanih aktivistov je za radio Eho Moskva pozneje povedal, da je policija po opozorilu vse aretirane izpustila, ne da bi proti njim vložila obtožbe.

Nekaj aktivistov se je sicer nemudoma preselilo na drugo lokacijo v središču Moskve − kot je napovedal vidni ruski aktivist Ilija Jašin, so se premaknili na trg pod nebotičnikom v bližini moskovskega živalskega vrta −, kjer nadaljujejo z obliko protesta, ki je trenutno zelo priljubljen na Zahodu.

Udeleženci protesta so poskušali strogi zakon o protestnih shodih sicer zaobiti tako, da so akcijo poimenovali »velik javni sprehod«. Kljub temu je lokalno sodišče včeraj naročilo, naj zaradi hrupa in drugih pritožb okoliških prebivalcev prizorišče protesta zapustijo do poldneva, sicer bo posredovala policija.