Mukotrpni zeleni boj Bele hiše

Podnebne spremembe: znanstveniki bijejo plat zvona, ameriška desnica se ne zmeni za opozorila o taljenju južnega pola.

Objavljeno
14. maj 2014 00.37
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
New York – Republikanski senator Marco Rubio, ki velja za enega od možnih kandidatov desnice na predsedniških volitvah čez dve leti, je v nedeljo odločno zanikal vpliv človeštva na spreminjanje podnebja. To je odgovor pretežnega dela desnice na novo okoljsko kampanjo predsednika Baracka Obame. Dan kasneje so znanstveniki sporočili, da Antarktika razpada, morje pa narašča.

Ukrepi za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov so bili ena prvih Obamovih predvolilnih obljub, ki jo je požrla recesija. V času velike brezposelnosti in krčenja proizvodnje si nihče ni upal predlagati novih bremen gospodarstvu. Hkrati je z zasukom republikancev močno v desno prišlo zanikanje izsledkov klimatologov, kar je razblinilo dotedanje politično soglasje za ukrepanje.

Tako je ameriška vlada konec prejšnjega tedna ob republikanski blokadi v kongresu predstavila nezakonodajne ukrepe za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov. Predsednik je oznanil vrsto korakov za povečanje energetske učinkovitosti in izkoriščanje sončne energije. Prizorišče je bila trgovina verige Walmart v kalifornijskem kraju Mountain View, ki so jo lastniki prekrili s sončnimi kolektorji, v njej pa uporabljajo varčno razsvetljavo in hladilnike.

»Vse več podjetij spoznava, da je zmanjšanje porabe dobro tudi za posel in pomeni nova delovna mesta,« je poudaril Barack Obama. Po njegovih besedah se je več kot 300 podjetij in vladnih ustanov obvezalo, da bodo začeli varčevati z energijo, poleg tega naj bi namestili za 850 megavatov sončnih kolektorjev. Bela hiša je hkrati poostrila standarde za energetsko učinkovitost nekaterih naprav ter ukazala zvezni upravi, naj v svojih stavbah zniža porabo, s čimer bi v treh letih prihranili dve milijardi dolarjev.

Podnebni sodni boj

Kampanja je priprava javnosti na junijsko razgrnitev novih okoljskih pravil za omejitev izpustov toplogrednih plinov, ki jih pripravlja agencija za zaščito okolja (EPA). Z njimi naj bi najbolj vplivali na delovanje okoli 600 premogovnih termoelektrarn, pri čemer lovijo krhko ravnotežje med prestrogimi pravili, kar bi povzročilo prehitro zapiranje najbolj umazanih in močan skok cen, ter preveč razvodenelo uredbo, ki ne bi prinesla potrebnih sprememb in ne bi okrepila vlaganja v obnovljive vire energije.

Pomembna zmaga za predsednika je bila nedavna odločitev vrhovnega sodišča, ki je potrdilo pravico EPA, da bedi nad izpusti smoga iz termoelektrarn. Agencija je namreč zahtevala omejitev izpustov v državah iz rjastega pasu, kot se imenujejo države z nekoč močno jeklarsko in premogovniško industrijo na vzhodu ZDA. Smog in saje predvsem iz zastarelih termoelektrarn veter odnaša v zvezne države na vzhodni obali, zato so guvernerji tamkajšnjih osmih držav zahtevali, naj agencija ukrepa.

EPA je na podlagi zakona o čistem zraku zahtevala, naj na umazana kurišča namestijo drage čistilne naprave ali pa jih zaprejo. To je sprožilo oster odziv premogovniške in energetske industrije, ki je v sodni in medijski boj vložila zajetno vsoto denarja. Na svojo stran je pridobila republikansko stranko (republikanski guverner New Jerseyja, ki je prav tako deležna zračne umazanije, se ni pridružil pobudi osmih kolegov), jezni so tudi demokratski politiki iz premogovniških držav.

Odločitev vrhovnega sodišča pomeni, da bo imela EPA precej trdnejše pravne temelje pri veliko bolj obsežnem junijskem paketu za zmanjšanje toplogrednih plinov, ki bo prav tako temeljil na zakonu o čistem zraku. Kakšen boj čaka agencijo in Belo hišo, kažejo besede ob potrditvi pravil o omejevanju smoga, saj sta jih konservativna vrhovna sodnika Antonin Scalia in Clarence Thomas označila kot »marksistična«. Republikanski poslanci pa so vpili o tipičnem pretiranem posegu Washingtona, ki odžira delovna mesta in škodi gospodarstvu.

Svarila strokovnjakov

Toda Bela hiša svoj boj za varstvo okolja in proti podnebnim spremembam utemeljuje s strokovnimi raziskavami. Najprej je objavil poročilo medvladni odbor za podnebne spremembe pri Združenih narodih (IPPC) in (znova) sporočil, da temperature naraščajo že desetletja, glavni vzrok so izpusti toplogrednih plinov, to povzroča taljenje ledenikov, naraščanje morske gladine in krepi izredne vremenske pojave.

V začetku prejšnjega tedna je prišla nacionalna podnebna ocena, ki jo je pripravilo več sto ameriških klimatologov skupaj z uradniki Bele hiše, zatrobili so še glasnejši alarm. Podnebne spremembe so sedanjost, neurja so močnejša in pogostejša, jugozahod ZDA se izsušuje, vročinski vali podajajo roke polarnemu mrazu, so sporočili ameriški javnosti.

Ko so zanikovalci, ki jih z obilnimi donacijami podpirajo konservativni industrialci, že sprožili svoje kampanje dvoma, je v ponedeljek udarilo poročilo, da se Antarktika sesipa. Dve skupini znanstvenikov sta ugotovili, da se velikanske gmote ledu na zemeljskem južnem polu talijo in da procesa verjetno ne moremo več ustaviti.