Mursi: Politična razklanost bo ohromila Egipt

Pred prvo obletnico predsedovanja Mohameda Mursija je vlada poostrila varnost na ulicah.

Objavljeno
27. junij 2013 13.24
EGYPT-UNREST
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Kairo - Egiptovski predsednik Mohamed Mursi je tri dni pred prvo obletnico predsedovanja v javnem govoru opozoril, da bi lahko nadaljevanje nemirov  in politična razklanost »ohromila državo«. Priznal je, da je v letu dni vladanja, ki so ga spremljali množični protesti zaradi sporne spremembe ustave, naredil nekaj napak, zato je opozicijo pozval, naj predlaga spremembe.

»Egipt se spopada s številnimi izzivi. Politična polarizacija je dosegla tako raven, da bi lahko ogrozila našo demokratično izkušnjo, ohromila celoten narod in povzročila kaos,« je povedal v govoru, ki ga je predvajala državna televizija. Obljubil je reforme in se zavzel za narodno spravo, pri tem pa vsem, ki proti njemu snujejo zaroto in poskušajo »sabotirati« demokracijo, zagrozil s pregonom.

Tri dni pred prvo obletnico njegove vladavine pa se napetost v državi, ki je pred več kot dvema letoma strmoglavila dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka, znova stopnjuje. Nekaj ur pred Mursijevim govorom so se v mestu Mansura spopadli njegovi nasprotniki in privrženci. Po podatkih ministrstva za zdravje, ki jih navaja francoska tiskovna agencija AFP, je umrla vsaj ena oseba, več kot 230 ljudi je ranjenih.

Zaradi napovedi množičnih protestov za in proti Mohamedu Mursiju in Muslimanskim bratom pa je na egiptovskih ulicah znova prisoten strah pred nasiljem. Po poročanju britanskega BBC so nekateri prebivalci Kaira v strahu pred spopadi začeli kopičiti hrano in druge osnovne dobrine.

Organizatorji protivladnega množičnega protesta, načrtovanega za 30. junija, so doslej zbrali 15 milijonov podpisov za predčasne volitve v državi. Muslimanski bratje so kot protiutež napovedali provladni shod, načrtovan za jutri.

Egiptovska vojska je zaradi napovedanih množičnih protestov na ulice napotila dodatne sile, ki bodo po besedah generala Abdula Fataha al Sisija poskrbele, da Egipt ne bo znova zašel v »v mračen tunel«.