Na Češkem oblikovana nova vlada

Nova vlada bo predvidoma prisegla v sredo, potem pa ima v skladu z ustavo 30 dni časa, da dobi zaupnico.

Objavljeno
08. julij 2013 16.27
CZECH/
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Praga − Prihodnja vlada novega češkega premiera Jiržija Rusnoka je sestavljena, piše Slovenska tiskovna agencija. Začasni premier, ki je bil na položaj imenovan po odstopu Petra Nečasa, je namreč danes razkril ime še zadnjega člana svojega kabineta − vodenje finančnega ministrstva bo prevzel nekdanji premier Jan Fischer.

Kot je novinarjem povedal finančni strokovnjak Rusnok, želi vzpostaviti »tandem premier-finančni minister«, ki bo skrbel za to, da bodo javne finance pod maksimalnim nadzorom. To bo tudi sicer ena od prioritet njegove vlade, je zatrdil.

Fischer je češko vlado vodil med letoma 2009 in 2010, potem ko je padla vlada Mireka Topolaneka. Januarja letos je kandidiral za položaj predsednika države, a čeprav je veljal za favorita, ga je na koncu premagal Miloš Zeman. Sedaj bo očitno postal prvi češki politik, ki bo prevzel nižji položaj v vladi, kot ga je že opravljal, piše STA.

Nova vlada, za oblikovanje katere je Rusnok potreboval približno dva tedna, bo predvidoma prisegla v sredo, potem pa ima v skladu z ustavo 30 dni časa, da dobi zaupnico v parlamentu. To ji bo le stežka uspelo, saj je večina strank napovedala, da je ne bo podprla.

A tudi če zaupnice ne dobi, bo Rusnokov kabinet do oblikovanja nove vlade začasno vodil posle, dodaja STA. Kako dolgo bo to trajalo, je v veliki meri odvisno od predsednika Zemana. Ustava mu namreč ne nalaga nobenih rokov, do kdaj mora podeliti mandat za sestavo nove vlade. Za maj 2014 pa so tako ali tako napovedane redne parlamentarne volitve, piše APA.