Na Češkem po volitvah brez jasnega zmagovalca

Bo moral voditelj socialdemokratov Bohuslav Sobotka zaradi slabega rezultata odstopiti?

Objavljeno
28. oktober 2013 11.20
CZECH-ELECTIONS-ZEMAN
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj

Praga − Predčasne parlamentarne volitve na Češkem naj bi odpravile politično blokado v državi, a izid glasovanja je razmere še bolj zapletel. Državo, ki je brez polne opravilne vlade že od junija, čakajo dolga in težka pogajanja o koaliciji, za katera se niti ne ve, kdo jih bo vodil.

Največ glasov je na volitvah, ki so bile v petek in soboto, po napovedih sicer prejela socialdemokratska stranka (ČSSD), a precej manj, kot so hoteli in manj, kot so jim napovedovale predvolilne ankete. Z dobrimi dvajsetimi odstotki glasov so pravzaprav glavni poraženci. Sobotka kljub temu pričakuje, da bo od predsednika dobil mandat za začetek pogajanj o novi koaliciji, a to ni gotovo. Stranka je bila že pred volitvami notranje razdeljena in vodja druge frakcije Michal Hašek je na volitvah prejel več preferenčnih glasov kot Sobotka. To predsedniku države Milošu Zemanu omogoča, da mandat podeli kar Hašku, svojemu »agentu« v ČSSD in tako Sobotko, do katerega goji stare zamere, izloči iz igre, če ne bo ta pred tem raje odstopil sam. »Preveriti moramo programe strank in poiskati skupne točke,« je včeraj na češki televiziji previdno razglabljal Sobotka, medtem ko se voditeljem drugih strank v izjavah ni nič kaj mudilo v objem socialdemokratov.

Najbolj se je obotavljal voditelj drugouvrščene stranke ANO (DA) milijarder Andrej Babiš. Z 18,6 odstotka glasov je Babiš nesporni zmagovalec teh volitev in z obotavljanjem glede morebitnega vstopa v koalicijo z ČSSD pričakovano taktizira in si povečuje politično težo. Stranka ANO je pravi politični fenomen na Češkem, ustanovljena šele leta 2011 in do zdaj brez kakršnega koli položaja na češkem političnem prizorišču.

Uspeh Babiša je najpreprosteje pojasniti z (veliko) nezaupnico, ki so jo volivci z glasovanjem zanj podelili uveljavljeni češki politiki. Veliko bogastvo predsednika in odlična (ter draga) kampanja sta seveda prispevali svoje, vendar je Babiš odlično ujel razpoloženje čeških volivcev, naveličani vserazširjene korupcije in zakulisnih političnih kupčkanj. Svojo kampanjo je zasnoval na podobi uspešnega poslovneža, ki je do bogastva prišel sam z lastnim delom in iznajdljivostjo, ves čas je poudarjal, da ni politik. In prav v tem je tudi težava, kajti nepolitičnost stranke ANO dodatno pripomore k negotovosti in nestabilnosti političnih razmer. Nihče ne ve, kako bodo ravnali poslanci stranke v parlamentu.

V dvestočlanski češki parlament se je prebilo kar sedem strank. Različnih možnosti koalicije je veliko. Preboj stranke ANO je zasenčil (ne)uspeh komunistične stranke, ki je sicer za svoj doseg odličnih petnajst odstotkov glasov, a pristala na tretjem mestu in ni več jeziček na tehtnici. Socialdemokrati so si obetali, da bodo skupaj s komunisti prejeli dovolj glasov za vladanje, a iz te moke ne bo kruha. Sobotka (ali Hašek) bo torej moral podporo iskati pri kateri od manjših strank, kar ne bo lahko. V bloku malih je najmočnejša desno liberalna stranka TOP09 nekdanjega zunanjega ministra Karla Schwarzenberga z dobrimi enajstimi odstotki glasov, vendar je Schwarzenberg odločno proti komunistom. Druge parlamentarne stranke so še do poletja vladajoča desna Državljansko demokratska stranka (ODS), ki je dobila 7,5 odstotka glasov in se bo tako obdržala v parlamentu, kamor sta se prebili tudi skrajno nacionalistična stranka Zora češko-japonskega podjetnika Tomia Okamure s sedmimi odstotki in krščanski demokrati KDU-ČSt s 6,8 odstotka glasov. Prav zadnji bi lahko prispevali odločilne glasove pri sestavljanju koalicije. Če pogajanja o sestavi že devete vlade v zadnjih desetih letih ne bodo uspešna, nekateri že napovedujejo nove volitve. Medla zmaga socialdemokratov in razdrobljeno politično prizorišče pa je voda na mlin predsednika Miloša Zemana, ki kaže veliko ambicijo po poseganju v politično dogajanje.