Na deset tisoče Palestincev pozvali, naj zapustijo svoje domove

Število smrtih žrtev izraelskih zračnih napadov na območje Gaze je preseglo 200. Izrael nadaljuje z ofenzivo.

Objavljeno
16. julij 2014 11.05
PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT-GAZA
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Tel Aviv - Izraelska vojaška operacija Zaščitni rob (Protective Edge), ki je po zadnjih podatkih zahtevala 205 palestinskih življenj, se je prevesila v deveti dan. Izraelska vojska je po včerajšnji nekaj urni prekinitvi ognja znova s polno silo napadla območje Gaze, tisoče Palestincev, ki živijo ob meji med Izraelom in Gazo, pa pozvala, naj zapustijo svoje domove.

Na omenjenem območju po poročanju francoske tiskovne agencije AFP živi približno 100.000 ljudi, med njimi so tudi pacienti rehabilitacijske bolnišnice.  Vodja bolnišnice Basman Aši je že povedal, da se ne nameravajo umakniti, na pomoč so jim že priskočili tuji prostovoljci, ki nameravajo okoli objekta skleniti človeških ščit.

Hamas je na svoji spletni strani danes objavil, da so bili cilji prvih jutranjih napadov domovi visokih predstavnikov gibanja, a da v tistih napadih ni umrl nihče. Smrt so želi pozneje izstreljeni izstrelki; v Rafi na jugu Gaze so umrli najmanj trije ljudje, v Han Junisu je bil ubit 19-letni Abdulah.

Naš poročevalec Boštjan Videmšek piše, da medtem ko izraelska letala stopnjujejo napade na območje Gaze in se konflikt počasi »povezuje« tudi s sosednjima Sirijo in Libanonom, so Izraelci zaradi novega protiraketnega obrambnega sistema Iron Dome pred raketami, ki jih na izraelska mesta izstreljuje Hamas, bolj varni kot kadarkoli.

Pripadniki oboroženega krila palestinskega gibanja Hamas so od 8. julija proti izraelskim ozemljem izstrelili skoraj 1000 raket, ki so doslej terjale eno življenje, štirje ljudje so bili ranjeni. Včeraj je bil v bližini Gaze ubit 37-letni Izraelec, ki je tamkajšnji vojski dostavljal hrano.  Izraelske sile so v zadnjih devetih dneh na območju Gaze napadle več kot 1500 ciljev, umrli je 205 Palestincev, več kot 1500 je ranjenih.