Na Dunaju nov krog pogajanj o iranskem jedrskem programu

Pogajalci bodo tokrat poskušali preseči razlike, zaradi katerih jim sredi maja ni uspelo oblikovati osnutka končnega dogovora.

Objavljeno
16. junij 2014 11.31
Austria Iran Nuclear Talks
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Dunaj − Na Dunaju se bodo danes nadaljevala pogajanja o iranskem jedrskem programu. Pogajalci šesterice svetovnih sil in Teherana bodo tokrat poskušali preseči razlike, zaradi katerih jim sredi maja ni uspelo oblikovati osnutka končnega dogovora, piše Slovenska tiskovna agencija.

Po besedah neimenovanega zahodnega diplomata strani trdno stojita na svojih bregovih predvsem glede vprašanja bogatenja urana ter dolžine veljavnosti sporazuma. »Glede pomembnejših vprašanj rešitev še ni na vidiku,« je dejal diplomat.

V prizadevanjih za premostitev razlik so se iranski pogajalci v zadnjih dneh v Ženevi s predstavniki ZDA in Francije sestali na dvostranskih srečanjih, v Rimu pa so se pogovarjali z ruskimi predstavniki. Ali so omenjena srečanja prinesla napredek, ni znano, je pa glavni ruski pogajalec, namestnik zunanjega ministrstva Sergej Rjabkov, dejal, da so iranski pogajalci z ameriškimi in francoskimi kolegi opravili pomembno delo.

Iranski predsednik Hasan Rohani je sicer prepričan, da bi dogovor lahko dosegli v prihodnjih petih tednih, piše STA. Kot je v soboto dejal na novinarski konferenci, bo Iran pogovore nadaljeval, tudi če dogovor ne bo dosežen, neuspeh pogajanj pa po njegovih besedah ne bo pomenil katastrofe.

Iran je novembra lani s pogajalci tako imenovane šesterice, stalnih članic varnostnega sveta Združenih narodov − ZDA, Rusije, Kitajske, Francije, Velike Britanije − in Nemčije, dosegel začasni dogovor, v skladu s katerim je v zameno za sprostitev več milijard dolarjev zamrznjenih sredstev in ukinitev nekaterih sankcij začasno omejil jedrski program. Med drugim naj bi bogatenje urana zmanjšali na 20 odstotkov, še piše STA.