Na Hrvaškem preložili maturo iz hrvaščine

Maturanti v treh hrvaških mestih so pomotoma predčasno dobili vprašanja. Namesto danes bo izpit v petek, izpitna vprašanja bodo nova.

Objavljeno
28. maj 2013 14.17
jer_Matura - Gimnazija Beigrad
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA
Zagreb - Zaradi nepazljivosti treh izpitnih koordinatorjev, ki so dijakom po pomoti že dan prej razdelili vprašanja, so morali na Hrvaškem za danes napovedani maturitetni izpit iz hrvaškega jezika preložiti na petek. Odgovorne koordinatorje so odstavili.

Izpitni koordinatorji v Splitu, Senju in Đakovu so kljub jasnim navodilom namesto obrazca za esej iz prvega dela maturitetnega izpita iz hrvaščine dijakom v ponedeljek razdelili izpitna vprašanja za današnji drugi del.

Preden so koordinatorji v ponedeljek ugotovili napako, je srednješolcem v Splitu, Senju in Đakovu uspelo pregledati vprašanja za izpit in jih kasneje objaviti na spletnih družbenih omrežjih. Zatem so izpitna vprašanja objavili tudi nekateri hrvaški mediji.

Izpit iz hrvaškega jezika bo po novem v petek popoldne v terminu, ki je bil predviden za izpit iz grškega jezika, za katerega ni prijavljenih veliko dijakov. Izpit iz grščine pa so preložili na zadnji dan letošnje mature, 11. junij.

Za petek bodo pripravili nova izpitna vprašanja.

Tudi v minulih letih so imeli na hrvaškem težave pri izvedbi mature. Lani so se dijaki razburjali zaradi napačnih vprašanj iz hrvaškega jezika, leto pred tem pa zaradi predčasne objave tem esejev.

Večernji list trdi, da je pri letošnjem zapletu težko verjeti, da je zgolj posledica nepazljivosti. Navaja ugibanja, da z napakami poskušajo kompromitirati državno maturo kot nepotrebno.