Na Irskem protesti proti prvi kliniki za splave

Nasprotniki splava zahtevajo zaprtje klinike in opozarjajo, da je klinika le prvi korak, ki mu bodo sledili drugi.

Objavljeno
18. oktober 2012 19.31
NIRELAND-ABORTION/
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Dublin - V Belfastu na Severnem Irskem danes odpirajo prvo kliniko na irskem otoku, na kateri bodo opravljali splave. To je sprožilo ostre proteste konservativnih krščanskih skupin, tako katoliških kot protestantskih. Nekaj ur pred odprtjem se je pred kliniko zbralo okoli 200 protestnikov, ki nasprotujejo splavu ne glede na okoliščine.

Na kliniki bodo ženske, ki so noseče manj kot devet tednov, lahko dobile tablete za sproženje splava, vendar le, če bodo imele zdravniško potrdilo, da nosečnost ogroža njihovo življenje oziroma bi lahko imela dolgoročne posledice za njihovo zdravje, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Tako na Severnem Irskem, ki je del Združenega kraljestva, kot na Irskem je namreč splav, če življenje nosečnice ni ogroženo, nezakonit.

Nasprotniki splava zahtevajo zaprtje klinike in opozarjajo, da je klinika le prvi korak, ki mu bodo sledili drugi.

»Smo leta 2012. Življenje žensk ni ogroženo. Ženske ne umirajo, ker nimajo možnosti za splav,« pravi vodja ene od protestantskih skupin proti splavu Bernardette Smyth, poroča STA.

Protestniki policijo pozivajo, naj aretira zdravnike in vodilne na kliniki, če bodo pacientkam posredovali informacije o tem, kako lahko opravijo splav v Veliki Britaniji. Tam je splav zakonit od leta 1967, letno pa ga opravi okoli 4000 žensk iz Irske in 1000 iz Severne Irske.

Na kliniki pa pravijo, da pričakujejo, da bodo izvedli malo splavov, saj so zakonske možnosti zanje skrajno omejene, piše STA. Vendar pa, kot poudarjajo, je pomembno, da imajo ženske na voljo prostor, kamor lahko pridejo po nasvet. »V glavnem bomo svetovali,« pravijo.