Na Islandiji parlamentarne volitve

Zmaga se obeta desnosredinski opoziciji.

Objavljeno
26. april 2013 20.52
Mo. Z., Delo.si, STA
Mo. Z., Delo.si, STA
Reykjavik - Na Islandiji so se ob 11. uri po srednjeevropskem začele parlamentarne volitve, na katerih se zmaga obeta desnosredinski opoziciji. Volišča se bodo zaprla ob polnoči po srednjeevropskem času, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot napovedujejo javnomnenjske raziskave, bodo volivci kaznovali vladajočo levo sredino, ki jih je razočarala v obdobju po izbruhu finančne krize v državi.

Največji opozicijski stranki, desna Stranka neodvisnosti in sredinska Stranka napredka, naj bi dobili vsaka po 25 odstotkov glasov. Stranki sta v preteklosti že večkrat vladali skupaj in verjetno je, da bosta tudi tokrat oblikovali koalicijsko vlado.

Po drugi strani strankam sedanje vladajoče koalicije, socialdemokratskemu Zavezništvu in Gibanju levice- Zeleni, grozi hud poraz. Za slednjo stranko glede na raziskave sploh ni gotovo, ali se bo uvrstila v parlament, kamor pa bi se utegnila prebiti Piratska stranka.

Sedanja vlada, prva izključno leva vlada v Islandiji doslej, je nastala po izbruhu finančne krize konec leta 2008, a očitno s svojim ravnanjem volivcev ni prepričala.

Leta 2009 je Islandija začela pristopna pogajanja z EU, a stranki, ki se jima obeta zmaga, se zavzemata za njihovo prekinitev.

V islandskem parlamentu je 63 sedežev, ki se delijo po proporcionalnem sistemu, najmočnejša stranka pa tradicionalno dobi premierski položaj.